Olympiakomitea hätäili purjehduksen valinnoissa

S ari Multala vai Tuula Tenkanen?

Siinä vasta kysymys.Suomen Olympiakomitea vastasi kysymykseen, että Tuula Tenkanen.

17-vuotias Tenkanen edustaa Suomea olympiapurjehduksen laser radial -luokassa. Luokan tuore Euroopan mestari Sari Multala jätettiin sen sijaan rannalle.

Suomen Olympiakomitea valitsi Tenkasen Pekingin olympialaisiin jo 20. toukokuuta pitämässään kokouksessa. Voidaankin kysyä, miksi Olympiakomitea hätäili valinnan kanssa ja löi sen lukkoon ennen EM-kisoja?

Miksi ei rauhassa katsottu kolmea karsintakisaa kahden sijasta? Tenkanen vei nimiinsä kaksi karsintaa, mutta hyytyi juuri ennen olympialaisia.

Yleisurheilun viimeisissä keihäsvalinnoissa Olympiakomitea ja Suomen Urheiluliitto toimivat aivan oikein. Ne eivät ryhtyneet lupailemaan Tero Järvenpäälle paikkaa liian aikaisin. Jos esimerkiksi Antti Ruuskanen olisi kyennyt kiskomaan 88-metrisen, olisi päätöstä pitänyt katua.

Tapaus Multala-Tenkasesta opitaan siis se, että on parempi on säästää valinnat niin myöhäiseen ajankohtaan kuin on kannattavaa.

Moni urheilija toivoo omaa valintaansa mahdollisimman aikaisin, jotta he voivat keskittyä rauhassa olympialaisiin. Se on totta, mutta liian aikaisen valinnan myötä rauhallisuus on kaukana, kun spekulaatiot ja valitukset alkavat.

Sääliksi käykin Tenkasta.

Multala olisi tietenkin toivonut omaa valintaansa jo viime kesänä, kun hän hankki MM-hopeallaan Suomen maapaikan olympialaisiin. Vuosi ennen kisoja valinta olisi kuitenkin tapahtunut aivan liian aikaisin. Jos Multala olisi hyytynyt täysin seuraavan vuoden sisällä, olisivat alkaneet spekulaatiot häntä vastaan.

Tavallaan myös keihäänheittäjä Tero Pitkämäen valinta jo joulukuussa oli riski. Vaikka Pitkämäki maailmanmestari onkin, olisi tekniikkavirhe tai lievä loukkaantuminen voinut pudottaa hänen tasonsa 80 metrin pintaan.

Olympiakomitealla onkin tiukan ruodinnan paikka siitä, miten valinnat kannattaa toteuttaa tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.