Olympialaisten varjolla Sotshin seudulle on tehty myös paljon hyvää

Ympäristö on kärsinyt, miljardeja on kadonnut oligarkkien taskuun, paikallisia asukkaita on häädetty kodeistaan olympialakien nojalla ja ruuhkat ovat olleet sietämättömiä, kun kaikkialla on rakennettu.

Sotshin olympialaisista on ehditty syyttää paljosta ennen kuin edes virallisia avajaisia on järjestetty. En yritäkään kiistää, etteikö yllälueteltuja negatiivisia asioita olisi olympialaisten vuoksi tapahtunut. Kaksi ja puoli viikkoa kestävä urheilun juhla on muuttanut monien ihmisten elämän pysyvästi, eikä luontokaan ole enää koskaan olympiapuiston alueella Imeretin laaksossa tai vuorilla Krasnaja Poljanassa niin kuin ennen.

Kaikki kehitys ei kuitenkaan ole negatiivista. Tämän hetkisen tiedon mukaan Sotshin kisat maksavat ennätyksellisesti lähes 40 miljardia euroa. Siitä summasta valtaosan on niellyt infrastruktuuri. Rakennelmat vetävät ainakin maalaispojan hiljaiseksi ja suurinta osaa tehdystä ei enää edes näe.

Rannikon ja vuoriston kisapaikat yhdistävä maantie ja rautatie käyvät hyvästä esimerkistä. Molempia on lähes 50 kilometriä ja lähes koko ajan kuljetaan joko sillalla tai tunnelissa, kun joenuomaa seurailevassa laaksossa ei ole ollut mahdollista muuten kulkuväyliä rakentaa.

Pelkästään rannikon olympiapuisto, olympiakylä ja median majoitusalueet muodostavat Mustanmeren rannalla noin kymmenen kilometriä pitkän ja kaksi kilometriä leveän pikkukaupungin. Valtavan olympiapuiston kaikki kisapaikat on rakennettu varta vasten tätä helmikuuta ajatellen. Myös urheilijoiden ja median majoitustilat ovat joko täysin uusia tai kauttaaltaan uudistettuja.

Onkin kiinnostavaa nähdä, kuinka hyvin kaikille suoritus- ja majoituspaikoille löydetään käyttöä jatkossa. Tänään avajaisia isännöivä Fisht-olympiastadion muutetaan kisojen jälkeen jalkapallon käyttöön ja Venäjän sarjapelien lisäksi siellä nähdään ainakin vuoden 2018 MM-kisojen pelejä. Moni muukin kisapaikoista saa varmasti säännöllisesti jonkin tapahtuman järjestettäväkseen, mutta mittakaava on vain aivan järjetön. Esimerkiksi hotellihuoneita olympia-alueelle Adlerissa ja Krasnaja Poljanassa on tällä hetkellä enemmän kuin Moskovassa.

Olisi olympiaperheen kannaltakin järkevää kierrättää niin kesä- kuin talvikisojakin esimerkiksi viidessä paikassa. Viisien kisojen aikana kuluu 16 vuotta, kasvaa uusi urheilija- ja katsojasukupolvi ja massiivisen rakentamisen sijaan selvittäisiin pääosin kisapaikkojen kunnostamisella ja olympiailmeen päivittämisellä.

Toistaiseksi värikkään kisailmeen olympia-Sotshi on vain valtava ja suomalaiseen makuun kovin kerskailevalla maulla rakennettu kulissi. Seuraavien reilun kahden viikon aikana sen näyttämöillä kirjoitetaan ensimmäiset merkinnät alueen uuteen historiaan. Toivottavasti mahdollisimman monessa jutussa olisi myös suomalainen sivumauste.

Olosuhteista olympialaisten onnistuminen ei jää ainakaan kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.