On jäähyväisten aika, vielä yksi verovinkki

Hyvät ystävät, on tullut aika kirjoittaa hyvästit. Luet viimeistä pörssikolumniani. Kirjoittaminen on ollut rakas harrastus ja on sitä edelleen, ehkä enemmän kuin koskaan. Kun avovaimoni kanssa viimeistelimme elokuussa julkistamaamme kirjaa Hehkua elämään – kuusi onnesi avainta käsitin, että uteliaisuuteni sijoitusmaailman tapahtumia kohtaan on hiipumassa.

Pörssikolumnit saavat jäädä ja niiden sijaan kirjoitan laajemmin elämän eri ­ilmiöistä. Työelämästä kirjoitan LinkedInissä. Väestöliiton nettisivuilla seikkailen bonusvaarina, joka taluttaa lapsia ja nuoria rahamaailman poluilla. Kirjoittamisen lisäksi olen siirtynyt uuteen aikaan ja opetellut vlogien tekemistä. Youtubesta jo löytyy muutama bonusvaarin seikkailu. Ihmisen pitää uudistua.

Olen kirjoittanut kolumneja yli 22 vuotta. Retki alkoi Keskisuomalaisesta, missä olin työskennellyt kolme vuotta toimittajana. Myöhemmin mukaan tulivat myös Ilkka, Karjalainen ja Pohjalainen. Kun katsoo karttaa, Suomi-neidon lanteilla on vyö, johon olen kirjonut yli 500 kolumnia.

Ryhdyin kolumnistiksi, kun aloitin osakemeklarina huhtikuussa 1994. Matkapuhelinyhtiöksi muovautuva Nokia alkoi kiinnostaa ulkomaisia sijoittajia ja pankkiiriliikkeessä tarvittiin korvia ja käsiä. Kaupankäynti lisääntyi, eikä tietokoneista vielä siihen aikaan ollut apua.

Astuin maailmaan, mistä en aluksi juuri mitään ymmärtänyt, mutta vuosien saatossa tajuntani laajeni ja vei uusiin tehtäviin. Olen hoitanut sijoitusrahastoja ja eläkeyhtiön varoja. Viime vuodet olen kannustanut asiakkaitamme kohti vaurastumista.

Sijoittamisen muutos on ollut näinä vuosina valtava. Piensijoittajakin pääsee nykyisin käsiksi reaaliaikaiseen pörssitietoon, mikä oli parikymmentä vuotta sitten kallista ja siten vain suursijoittajien käytössä. Osake- ja rahastokaupankäynti on nyt parin klikkauksen päässä eikä enää ole paikkaan sidottua. Siinä on haittansa, sillä helppouden ja edullisuuden yllyttämä liiallinen kaupankäynti heikentää salkun tuottoa kustannusten ja verojen vuoksi.

Sijoittamisen tiedonvälitys on myös viihteellistynyt. Analyytikoiden ja salkunhoitajien arvioita yhtiöistä ja talous­asioista uutisoidaan herkeämättä, vaikka ne ovat vain yksi mielipide muiden joukossa.

Katsopa osakesalkkuasi. Oletko myynyt tänä vuonna osakkeita ja saanut niistä voittoa? Onko sinulla vuokra- tai osinkotuloja? Entä onko salkussasi osakkeita, joiden myynnistä syntyisi tappiota? Pitäisikö tehdä laillista verosuunnittelua ja myydä ne?

Nykyisin osakkeiden myyntitappiot voi vähentää myyntivoittojen lisäksi esimerkiksi osingoista ja sijoitusasunnon vuokratulosta. Aiemmin osakkeista aiheutuneen tappion on voinut vähentää vain osakkeiden myyntivoitoista. Tappion voi vähentää verovuonna ja sitä seuraavana viitenä vuotena.

Älä osta tappiolla myytyjä osakkeita samana päivänä takaisin. Verokarhu voi katsoa sitä näennäiskaupoilla kikkailuksi eikä hyväksy syntyneitä tappiota.

Hyvät lukijani! Säästäkää pitkäjänteisesti, ottakaa riskiä sopivasti ja nauttikaa elämästä, myös huomenna! Kiitos!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.