Ongelmat odottavat Obamaa

Presidentti Barack Obama on johtanut Yhdysvaltoja jo yli kaksi kuukautta. Hän on poikkeuksellisen lahjakas poliitikko, joka henkilökohtaisilla kyvyillään pystyi kokoamaan ympärilleen huippuluokan esikunnan.

Obaman arvostelu on ollut vähäistä ja häneen kohdistetut odotukset lähes epärealistisia. Nyt on kuitenkin selviä merkkejä siitä, että presidentin kuherruskuukausi on päättymässä. Vaikeat ratkaisut odottavat niin talous- kuin ulkopolitiikassa.

TOISTAISEKSI kukaan ei tiedä amerikkalaispankkien sijoitussalkkujen tappioiden ja lainariskien suuruutta. Nyt Obaman hallinto yrittää pelastaa Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmän uudella suunnitelmalla: Ongelmalainat ja -sijoitukset huutokaupataan yksityisille sijoittajille ja valtiollisille rahastoille. Valtio lupaa tukea ongelmapapereihin sijoittavia yksityisiä tulemalla mukaan yhtä suurella pääomapanoksella. Jos pankeilta ostettujen ongelmapaperien arvo edelleen alenee, yksityinen sijoittaja menettää vain sijoituspääomansa, ja lopputaakka jää valtiolle.

Markkinat reagoivat suunnitelmaan myönteisesti, mutta silti hankkeen onnistumisesta ei ole takeita - ja epäonnistuminen syventäisi kriisiä entisestään. Pankit voivat esimerkiksi kieltäytyä huutokauppahinnoista. Vaihtoehdoksi on tarjottu keskeisten pankkien valtiollistamista ja loppujen päästämistä konkurssiin, mutta sekin olisi vaikea tie, sillä Yhdysvalloissa pankkijärjestelmä on valtavan monimutkainen ja laaja - ja sosialisointi kirosana.

ULKOPOLITIIKASSAAN Obama aloitti viipymättä edeltäjänsä tahriman Yhdysvaltain moraalisen arvostuksen palautuksen ilmoittamalla Guantanámon vankileirin sulkemisesta. Myös vetäytymisilmoitukset Irakista olivat maailmalla odotettuja.

Nyt yhä useammalla suunnalla on kuitenkin alettu pohtia, onko presidentin perinpohjainen sitoutuminen Afganistaniin lopulta virheratkaisu.

Amerikkalaisille Afganistanissa ei enää ole kyse demokratian viemisestä vihamieliseen heimoyhteisöön vaan asemien säilyttämisestä.

Talebanien ote voimistuu kaiken aikaa ja Kabulin heikko hallitus pysyy vallassa vain pääosin amerikkalaisista koostuvan liittoutuman tuella.

Kaikki muutkin Afganistanin länsimaistajat ovat vuorollaan epäonnistuneet, kun afganistanilaiset ovat ratkoneet välinsä lopulta asein.

Humanitaarisille hankkeille kuten koulujen perustamiselle olisi monta perustellumpaakin kohdetta. Ja terroristit, joiden vastaisen sodan nimissä Afganistanissa ollaan, voivat aina lopulta vaihtaa maata ja maanosaa. Monet ovat jo huomauttaneet, että epävakauden leviäminen on paljon vakavampi ongelma naapurimaassa Pakistanissa, joka on sentään ydinasevalta.

OBAMAN politiikan raskassarjalaisista yli puoluerajojen kokoama tiimi sisältää myös riskinsä. Epäonnistumisten myötä rivit voivat repeillä, nopeastikin, jos omaa uraa on pakko ryhtyä pelastamaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.