Onkin aina hyvä olla varuillaan...

Tänään on ohjelmatiedoissa elokuvan 2 Fast 2 Furious kohdalla tuttu teksti: "Ohjelma sisältää kohtauksia, jotka saattavat olla haitallisia lapsille." Siis "saattaa", eli varmaa tietoa ei ole. Jos kerran lähdetään "varmuuden vuoksi" -varoittelun linjoille, tehdään se sitten kunnolla.

Esimerkiksi Big Brotheriin voisi liittää useampiakin varoituksia, kuin amerikkalaisiin keittiötikkaisiin. "Ohjelmassa esiintyjät ihmiset ovat idiootteja, eivät keskivertokansalaisia." "Esiintyjien käytöksen ja puheiden matkiminen tosielämässä johtaa tollon maineeseen ja saa vanhempasi häpeään." "Ärsyttävät esiintyjät saattavat aiheuttaa halua vahingoittaa muita eläviä olentoja fyysisesti. Älä silti turvaudu väkivaltaan."

On hämmästyttävää, että nykymaailmassa uutiset ovat selvinneet ilman varoitustekstiä. "Uutiset saattavat masentaa katsojansa." "Uutisten aiheet on valittu journalistisin perustein, eivätkä anna täydellistä kuvaa maailman tapahtumista. Myös iloisia ja positiivisia asioita tapahtuu jatkuvasti."

Idols suorastaan kerjää varoitustekstejä. "Mikäli tulet karsintoihin, etkä osaa laulaa, valmistaudu siihen, että asia kerrotaan sinulle päin naamaa." "Ohjelmassa ei etsitä parasta laulajaa, vaan parhaiten voittajaksi sopivaa tyyppiä, mikä saattaa järkyttää aitoja musiikinystäviä."

Kestosuosikki Simpsonit kaipaisi myös varoitustekstejä. "Komedian laadun vertaaminen suomalaisiin huumoriohjelmiin saattaa vahingoittaa kansallista itsetuntoa."

Urheiluruutu: "Tuloksia ei kannata murehtia. Niillä ei ole mitään merkitystä mihinkään."

Muumilaakson tarinoita: "Pelottavan Mörön näkeminen saattaa aiheuttaa lapselle ikuisia traumoja, ja hattivatitkin ovat aika epäilyttävää porukkaa."

Lotto: "Voittomahdollisuutesi on 1:15 000 000. Älä laske elämässäsi mitään loton päävoiton varaan."

Pekko aikamiespoika: "Ohjelma saattaa järkyttää huumorintajuisia aikuisia ihmisiä."

Kahden keikka: "Kyseessä ei ole deja vu. Mikään oleellinen ei todellakaan ole muuttunut yli 25 vuoteen."

Formula 1: "Oikeasti autot kestävät paremmin kuin nämä aikuisten miesten lelut."

Maajussille morsian: "Tapaat Sen Oikean paljon todennäköisemmin muualla kuin tv-ohjelmassa. Kokeile vaikka kirjastoa."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.