Onko Suomessa faniosaamista?

Jos sattui tarkalleen kaksi viikkoa sitten Amsterdamiin, olisi saattanut luulla olevansa jossakin ihan muualla kuin tulppaanien ja tuulimyllyjen maassa. Hollanti-Skotlanti-karsintaottelu houkutteli nimittäin paikalle 18 000 skotlantilaista futisfania.

Kilttimeren seassa paikallisia ei juuri näkynyt. Vieraiden tunnelmaa ei latistanut edes se, että stadionille mahtui vain 8 000 katsojaa. Liputta jääneet tuhannet skotit seurasivat matsia täysissä pubeissa - tai nostattivat voittomielialaa hoilaamalla samaa kannatuslaulua yhä uudelleen ja uudelleen katujen varsilla.

Tappiomielialasta ei ollut tietoakaan, vaikka Skotlanti sai isänniltä turpaan 3-0.

SAMAAN AIKAAN Cardiffissa Suomen MM-karsintataistelua Walesin kanssa seurasi paikan päällä ennätyksellisen suuri määrä suomalaisia. Tuhatkunta sinipaitaa lensi saarivaltioon potkupallon tähden, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus.

Täällä ei ole kuitenkaan totuttu matkaamaan jalkapallon perässä muihin kaupunkeihin, Suomi-neidon helmojen ulkopuoleisista asutetuista alueista nyt puhumattakaan.

Ja jos katukuvasta voi mitään päätellä, kovin intohimoisia eivät taida olla edes maamme suosituimman urheilulajin jääkiekon kannattajat. Vaikka asunkin sadan metrin päässä jäähallista, koko kevään aikana olen nähnyt vain yhden JYP-lippiksen - senkin naapurin sedän päässä.

Niin kauan, kun lätkäfanit vetäisevät huivinsa kaulaan vasta Synergia-areenan eteisessä, on ihan turha puhua JYP-huumasta.

LÄHIPÄIVINÄ selviää, onko jyväskyläläisistä skottien veroisiksi todellisiksi urheilufaneiksi. Jos lätkässä juhlat jäävät väliin, ensi viikon sunnuntaina paikalliset jalkapallon ystävät voivat yrittää yltää viskin juojien tasolle: 128 000 asukkaan Jyväskylässä se tarkoittaisi noin 460 JJK:n avauspeliin matkaavaa fania. Ei ole liikaa vaadittu Uuden Aallon asukkailta, varsinkaan, kun matsi käydään reilun parin tunnin ajomatkan päässä Myllykoskella, Kouvolan kupeessa.

MyPan kotikylässä kasvaneena on kuitenkin vedettävä kotiinpäin ja todettava, ettei JJK:lla ole mitään mahdollisuuksia Kymenlaakson ylpeyttä vastaan. Ei, vaikka vieraskatsomoissa raikaisi Keski-Suomen kotiseutulaulu.

Kotimaiselle futikselle intohimoiset JJK-fanit olisivat silti tarpeen, sillä Veikkausliigalla sen kummemmin kuin SM-liigallakaan ei ole varaa elvistellä yleisömäärillä. Selvää on, että Suomessa suosittukin urheilulaji kaipaa tosifaneja, jotka matkustaisivat jopa satojen kilometrien päähän. Tai no, jos nyt jaksaisivat raahautua edes kotiotteluun.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja ja vuorontekijä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.