Onko elämää ilman älypuhelinta?

Istut linja-autossa kaverisi kanssa ja yrität jutella hänen kanssaan. Kun puhut kaverillesi, hän vastailee sinulle lyhyesti vain ”mm” tai ”niin”. Kaverisi vaikuttaa siltä, ettei hän kuuntele, ja tämä häiritsee sinua. Käännät päätäsi kysyäksesi, kuunteleeko hän, mutta huomaat, että hänellä on kädessään kännykkä, jota hän näpyttelee. Kaverisi ei ole siis kunnolla läsnä tässä tilanteessa.

Kännykkäriippuvaisen on vaikeaa olla erossa kännykästä ja hän näprää kännykkäänsä pakonomaisesti. Kännykkäriippuvaista ahdistaa, jos puhelin jää kotiin tai puhelimestä loppuu akku eikä sitä pysty lataamaan eikä käyttämään. Kun räplää kännykkää, aika menee nopeasti, eikä ajankulua välttämättä edes huomaa. Kännykkä vie suuren osan vapaa-ajasta ja sitä tulee näprättyä myös koulussa. Kannattaisi kokeilla olla ilman kännykkää oppitunnin tai jopa koko koulupäivän ajan. Se parantaisi keskittymistä oppitunneilla.

Kännykkäriippuvuus lisääntynee myös siksi, että yhä nuoremmille ostetaan älypuhelimia. Ihmiset voisivat miettiä, tarvitseeko esikoululainen älypuhelimen vai riittäisikö tavallinen näppäinkännykkä? Joskus myös vanhemmilla on taipumus ottaa kännykkä käteen mieluummin kuin keksiä jotain muuta tekemistä, ja lapset ottavat aikuisista mallia.

Pienen lapsen saa helposti hiljaiseksi, kun antaa hänen pelata älypuhelimella, ja vanhemmat saavat siten vähän levähtää. Mutta entäpä jos ei antaisi älypuhelinta vaan pistäisi lapsen leikkimään leluilla? Vanhempien pitäisi ylipäätään valvoa enemmän lapsen kännykän käyttöä. Kännykkäriippuvainen ei usein itse huomaa olevansa riippuvainen kännykästään.

Jos kaverisi tai joku muu läheisesi huomauttaa sinua kännykän käytöstäsi, kannattaa alkaa miettiä, kuinka paljon oikeasti viettää aikaa kännykällä. Vähentämällä puhelimen näppäilyä saatat huomata, että suhteesi perheeseen ja kavereihin paranevat ja löydät jotain ihan muuta, parempaa ajanvietettä. Kokeile olla kokonaan ilman kännykkää ensiksi vaikka yhden illan ajan. Et varmasti tule katumaan sitä.

Kirjoittaja opiskelee Mankolan koulun 9. luokalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.