Onko hyvä idea jalkauttaa taide?

Taiteen vieminen kansalle on noussut varsinaiseksi muotiteesiksi. Jos kansa ei mene museoihin, pitää taide viedä sinne, missä kansa on: kahviloihin, kauppakeskuksiin, raitiovaunuihin ja vaikka parkkitaloihin.

Kun arkeensa rutinoituneille ihmisillä ei ole aikaa syventyä teoksiin museoissa, heidän pelätään vieraantuvan taiteesta siinä määrin, että kokonaiset sukupolvet jättävät museot elämänsä ulkopuolelle.

En usko, että taiteen jalkauttaminen keskelle arjen tiloja edistää taiteen asiaa. Elämme kulttuurissa, joka tarjoaa jatkuvaa visuaalista ähkyä. Kaikkialla on mainoskuvia, kaikkialta eteemme tulvii kuvavirtaa, jota opimme ohittamaan huomiota kiinnittämättä. Kuvista on tullut jatkuvaa arjen saastetta, josta ei pääse eroon edes linja-autossa tai elokuvissa. Sanomalehteä lukiessaan on osattava ohittaa lukematon määrä mainoksia.

Maailmassa, jossa huomiostamme kamppaillaan verisesti kaikkialla, taide ei voi asettua keskelle taistelukenttää ja kuvitella selviytyvänsä siitä voittajana. Syventymiseen kutsuvia taideteoksia ei voi ripustaa huomiotamme kirkuen vaatien mainoskuvien keskelle ilman, että taide joutuu mahdottoman tehtävän eteen: taiteen pitäisi saada visuaalisia viestejä automaattisesti väistelemään tottunut ohikulkija pysähtymään ja keskittymään.

Vaikka argumentit taiteen sisäänsä lukitsevia linnakkeita vastaan ovat osin perusteltuja, ei vastaus taiteen vaikeaan lähestyttävyyteen voi olla taiteen purkamisessa vain yhdeksi osaksi arkista visuaalista kulttuuriamme.

Ellemme halua kaiken valuvan vähitellen samaksi turruttavaksi viihdemassaksi, meillä pitää olla perusteita esittää taidetta omassa ympäristössään. Vaikka Mona Lisa on vesitetty ruutuvihkojen kansiksi, koko taidemaailman ei ole pakko suostua samaan.

Ehdotukseni tilanteen korjaamiseksi on hyvin yksinkertainen: Otetaan visuaaliset oikeudet opetusohjelmaan. Oikeutensa tunnistavat ihmiset vaativat muitakin ärsykkeitä kuin mainoksia tai tv-ohjelmavirtaa. He käyvät joskus museossa. He ottavat asiakseen nähdä taidetta omalla tavallaan. He ymmärtävät, että taide on meitä varten, se on meidän, ja sen erityisestä asemasta kannattaa pitää kiinni.

Kirjoittaja on kuvataidekriitikko ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.