Onko puoluekentän puoliskoilla yhtymisen eväitä?

Keskustan ja kokoomuksen hallitus lähestyy kautensa puoliväliä. Kevään 2007 vaalien jälkeen muodostunut hallituspohja oli pieni yllätys, vaikka kahden porvarillisen puolueen yhteishallituksen puolesta oli kuultu julkisia puheenvuoroja.

Esko Ahon (kesk.) ja Iiro Viinasen (kok.), yhteishallituksesta oli jäänyt 1990-luvulta huonoja muistoja. Porvarihallitus oli vallassa laman aikaan. Ammattiyhdistysliike ja vasemmisto-oppositio runnoivat sitä tosissaan.

Nyt Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on saanut johtaa maata ilman ylimääräistä taistelua.

Hallituspuolueiden sisäiset suhteet näyttävät toimivilta. Vanhanen on pääministerinä tukenut kaikkia ministereitään ja näin sidostanut hallitusrintamaa.

Toisaalta juuri tästä Vanhasta on moitittu. Hän ei ole nostanut keskustan etupoliittisia asioita kärkeen vaan on katsonut kokonaisuutta.

Puoluesihteeri Jarmo Korhoselle (kesk.) on jäänyt rutkasti tilaa pelata omaa kuviotaan. Hän on tehnyt irtiottoja ja vienyt keskustaa aivan toiseen suuntaan kuin puheenjohtaja-pääministeri.

Kaksilla raiteilla eteneminen on kuitenkin ollut keskustalle vahingoksi. Puolueesta on syntynyt hajanainen ja ristiriitainen kuva. Ehkä lopulta juuri sen takia keskusta kärsi karvaan kunnallisvaalitappion.

Nyt keskustan riveissä on paineita. Vaalitappio pitäisi kääntää kannatuksen nousuksi. Mutta millä linjalla ja kenen johdolla?

KOKOOMUS ON nosteessa. Puolueen johto näyttää nuorekkaalta. Se on myös saanut otetta maakunnista. Kokoomus etenee maakuntakeskuksissa ja maaseudulla.

Kääntäen taas keskusta ei ole päässyt yhtä hyvin kaupunkeihin. Nyt keskusta on kannatuksessa lasku-uralla ja kokoomus nousukäyrällä.

Kokoomusjohdon kasvot ovat nyt maakuntien Suomen, ei pääkaupungin kammareiden. Puolueen ministereistä ja johdosta hätkähdyttävän suuri osa on Helsingin seudun ulkopuolelta.

Vaikka keskusta ja kokoomus taistelevat usein samoista äänestäjistä, puolueilla on ydinarvoissa samaa. Siksi aina välillä molempien puolueiden riveissä on mietteitä siitä, voisivatko puolueet yhtyä.

Vanhasen ja Kataisen johtajakausina keskusta ja kokoomus on selvästi lähentyneet. Puolueilla ei ole syviä ristiriitoja.

Vielä vanhemman polven aikana syvin kaunalinja oli kahden porvaripuolueen välillä. Siksi kumpikin hakeutui aina hallitukseen sosiaalidemokraattien kanssa.

Nyt voi olla, että keskustan ja kokoomuksen hallituksista tulee perusvaihtoehto. Silti puolueiden yhtyminen lienee kaukana, sillä mitään yhteen pakottavaa voimaa ei ole. Kumpikin menestyy omillaan ja uskoo tuleviin mahdollisuuksiinsa.

Toisaalta myös kahden puolueen yhteinen kannatus on todennäköisesti korkeampi kuin yhden keskusta-oikeistolaisen puolueen.

PUOLUEKENTÄN VASEMMALLA puolella yhtyminen voi olla lähempänä. Vasemmistoliiton kannatus on ollut heikkenevää. Toisaalta myös sosiaalidemokraateilla on uskonpuutetta.

Jos Jutta Urpilainen ei seuraavissa eduskuntavaaleissa nosta SDP:tä ylöspäin, kummassakin puolueessa ehkä mietitään uusia ratkaisuja. Silloin puolueiden yhtyminen voi olla mahdollinen ratkaisu.

Vihreiden ja perussuomalaisten kannatus on ollut nousussa. Kumpikin puolue voi myös tulevaisuudessa löytää lisää kannatusta.

Vihreät ovat onnistuneet levittäytymään myös maakuntiin ja maaseudulle.

Vahvin ote puolueella on kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Siellä se on kokoomukselle ja sosiaalidemokraateille ydinuhkaaja. Kumpikaan puolue ei halua niin voimakkaasti alueellistua, että jäisi pysyvästi vain kolmanneksi suurimmaksi Helsingissä. Tämä voi vaikuttaa SDP:n ja kokoomuksen tuleviin linjauksiin.

Timo Soinin perussuomalaisten kannatusaalto on vanhoille puolueille iso haaste. SDP ja keskusta ovat menettäneet protestissa ääniä. Eikä tälle repeämälle näy korjaajaa.

Maamme puoluekenttä on ollut yllättävän vakaa. SDP, keskusta ja kokoomus ovat olleet kolme suurta. Todennäköisesti tässä ei tapahdu suurta muutosta myöskään tulevaisuudessa.

Kolmen suuren puolueen kannatus aaltoilee. Johtohahmot, puoluelinjaukset ja mieltymysvirtaukset toimivat välillä yhden eduksi - ja sitten toisen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.