Onko se Timo Koivisto?

Jyväskylän kaupunginjohtajan valinta lähestyy loppuhuipennusta. Jos kaikki menee suunnitellusti, kaupunginvaltuusto valitsee Markku Anderssonin seuraajan maanantai-iltana kello 18 alkavassa kokouksessa.

Ja miksi ei menisi? Tähänkin saakka haku on edennyt yli odotusten. Hakijoita tuli hyvin. Myös hakijajoukko oli laadukas. Kaikki kolme suurinta puoluetta löysivät ehdokkaaksi uskottavan henkilön.

Loppukierrokselle seuloutui neljä nimeä. Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto (sd.) on ollut lievä ennakkosuosikki koko valintaprosessin ajan. Hän on saanut myönteistä hyrinää tietenkin sosiaalidemokraateilta, jotka äänestävät rivit suorassa Koivistoa maanantaina.

Sen sijaan keskustan ehdokas, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on jäänyt sivuraiteelle valintakeskusteluissa. Rasinmäki on kokenut kuntajohtaja ja Keski-Suomessa tuttu Jämsän ajoilta. Rasinmäki on hallintotieteiden tohtori. Hänen valintansa olisi silti jo aikamoinen yllätys.

Kokoomuksen kaksi ehdokasta, Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander ja Keravan johtaja Petri Härkönen, ovat kuin tuli ja vesi. Toinen on räväkkä ja toinen hillitty. Mutta Härköstä ei taideta enää maanantain äänestyksissä nimeltä lausua, kun kokoomus sai eilen illalla rivinsä järjestykseen.

Kokoomuksen ehdokkaan menestysmahdollisuuksia puolueen jahkailu ykkösnimen valinnassa on syönyt. Mikander on tästä selvästi kärsinyt. Hän ei ole noussut niin uskottavasti kaikkien huulille kuin vielä hakuvaiheen alussa kuviteltiin.

Koivisto vai Jyväskylän ulkopuolelta tuleva tuulettaja? Se on varmaankin pääkysymys, jota valtuutetut valintaa tehdessään pohtivat.

Koivisto on ollut Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja yhdeksän vuotta ja siinä mielessä hän on nykylinjan mies. Koivisto on ollut lojaali alainen Anderssonille, mutta nyt hän on pyrkinyt vakuuttamaan, että hänen johdollaan tulisi muutos. Koivisto on myös esitellyt muutoslinjauksiansa.

Pystyisikö Jyväskylä tekemään Koiviston johdolla rytminvaihdoksen, sitä moni aprikoi.

Tuttuus on myös turvallisuutta. Valitsijat osaavat ennustaa, mitä Koivistossa saisivat. Hänellä onkin yli puoluerajojen kannatusta.

Maanantai-iltana uuden kaupunginjohtajan nimi on selvillä. Sen jälkeen myös selviää, onko valintakuviossa käyty kauppaa puolueiden välillä joistakin muista asioista tai vaikuttajapaikoista.

Tuleva valtakunnansovittelija tulee Keski-Suomesta. Kivijärveltä lähtöisin oleva ja Jyväskylässä koulunsa loppuvaiheita käynyt Minna Helle nimitettiin valtakunnansovittelijaksi sekavan valintakuvion jälkeen.

Helle sai kannatusta sekä työnantaja että työntekijäpuolelta. Määrätietoinen ja napakkaotteinen Helle on taistelijatyyppi. Hän on kulkenut nykytilanteeseen muun muassa journalistiliiton, Tehyn, Akavan ja Telan kautta.

Valtakunnansovittelija nimitettiin Pihtiputaan miehen, työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) esittelystä. Ihalainen miettii ilmeisesti vieläkin mahdollista kansanedustajaehdokkuutta Keski-Suomessa. SDP:llä on yksi ehdokaspaikka odottavasti auki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.