Onko tosiaan niin, että kaikki on sallittua, mikä ei ole kiellettyä

Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa. Minä en anna lupaa, mutta jos omalla vastuullasi punttaat, niin se ei kuulu minuun.

Siinäpä tuttu repliikki, jonka Tuntemattomassa sotilaassa vänrikki Koskela sanoi alikersantti Rahikaiselle, joka pyysi päälliköltään lupaa lähteä puntikselle, siis poistumaan luvatta yksiköstään.

Sanoma oli selvä - väärin saa tehdä, mutta kiinni ei saa jäädä.

Väinö Linna on laittanut nämä sanat nimenomaan pidetyn ja kunnioitetun henkilön suuhun. Luutnantti Lammio tuskin olisi tuollaisia suustaan päästänyt. Hän pitää millintarkasti säännöistä kiinni - mikä on kiellettyä, se on kiellettyä.

Vänrikki Koskela on miesten mielestä hyvä jätkä. Vaikka hänellä on valtaa, hän ymmärtää myös alaisiaan.

Kun tällainen hyvä jätkä antaa luvan rikkoa määräyksiä, se käsitetään hyväksytyksi toiminnaksi.

Kun Linna näin kirjaansa kirjoitti, hän tuli lausuneeksi ilmeisesti ihmisen perusluonteeseen kuuluvan ominaisuuden. Jos jokin ei ole kiellettyä, se on sallittua.

Ja vaikka jokin olisi kiellettyä, se on sallittua, jos siitä ei jää kiinni.

Esimerkkejä tällaisesta löytyy pilvin pimein.

Kuuluisin lienee Mika Myllylän testamentti, jossa hän pyysi koko Suomen kansalta anteeksi sitä, että hän jäi kiinni dopingista - siis ei sitä, että hän tuli käyttäneeksi sääntöjen vastaisia menetelmiä.

Hänen mielestään siis - eikä hän missään nimessä ole mielipiteineen yksin - menestyksen hankkimisen keinot voi valita sen mukaan, että tulosta tulee. Siis edellyttäen, ettei laittomista keinoista jää kiinni.

Uusin esimerkki tuli esille formulamaailmasta.

Sääntöihin ei ole kirjoitettu, että talli ei saa käskeä kuskiaan ajamaan autonsa seinään.

Renault'n miehet olivat jossain aiemmassa kilpailussa todenneet, että turva-auton radalle tulo pistää pakan joskus sopivalla tavalla sekaisin.

Lamppu syttyi: aiheutetaan itse sellainen tilanne, että turva-auton on tultava keräämään letka kasaan, ja otetaan oma kuski hetkeä ennen varikolle sisään.

Tehokasta, mikäs siinä, ja tarkkaan ottaen sääntöjen mukaista - jos kolaroinnin tahallisuudesta ei olisi jääty kiinni.

Eihän siinä mitään, jos rikkoo komppanian sääntöjä päästäkseen mukavalle iltalomalle, siitä ei liene oikeasti haittaa kenellekään. Mutta jos ryhdytään leikkimään ihmishengellä, ollaan menty metsään ja pahasti.

Ei ole järkevän ihmisen hommaa käskeä kilpa-ajajaa ohjaamaan autoaan seinään. Yhtä vähän järkevän ihmisen hommaa on, jos ajaja noudattaa sellaista määräystä.

Ranskalaistallin temput on monella suulla luonnehdittu vain jäävuoren huipuksi.

En uskalla kuvitella, mitä paljastuisi, jos kaikki laittomuudet tulisivat julki.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.