Opiskelijoiden edunvalvonta näyttänyt kyntensä

Viimeiset 13 päivää se on ollut ensimmäisenä mielessä aamulla ja viimeisenä illalla. Säätytalo.

Snellmaninkatu 9-11 on tullut tutuksi. Siellä on saunottu, keinuttu, pelattua mölkkyä, jumpattu ja juotu ainakin miljoona kuppia kahvia.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto (SAMOK) ovat sitkeästi päivystäneet Suomen pankin edustalla kahvittaen ja saunottaen niin opiskelijoita kuin hallitusneuvottelijoitakin. Opintotuki Indeksiin -kampanjan loppuhuipennus on näkynyt mediassa ja Helsingin kaduilla päivittäin.

Tunteja Säätytalon edustalla on kertynyt yli 800. Päiviin on mahtunut monenlaisia tunnelmia ja tapahtumia.

MAALISKUUN ensimmäisenä päivänä kampukset olivat keltaisia indeksinauhoista ja indeksileivistä. Laskiaisena Kaivopuiston täytti opintotuen alamäki. Mutta mitä muuta on tapahtunut?

Opiskelijaliike kartoitti yli 1 600 eduskuntavaaliehdokkaan mielipiteet opiskelijoille tärkeistä asioista. Tämän lisäksi niin SYL kuin SAMOK ovat tavanneet satoja kansanedustajia sekä politiikan vaikuttajia.

Tämä on vaatinut paljon myös taustatyötä. Ilman faktoja lobbari ei pärjää: jokaiselle väitteelle täytyy olla tilastotietoa ja vähintään kustannuslaskelma.

Pitkät päivät ja yöt ovat kuitenkin olleet vaivan arvoisia, kun on nähnyt niiden vaikutuksen.

TÄNÄ VUONNA opiskelijaliike on näyttänyt voimansa. On ollut mahtavaa päivystää Säätytalon edessä huomaten, kuinka moni tuntematon on tullut antamaan tukensa, keskustelemaan tai kysymään, mistä on kysymys.

Kävijöitä on ollut kaikista ikäluokista ja ympäri maailmaa. Ihmiset niin Venäjältä, Pohjois-Amerikasta kuin Irlannista ovat ihmetelleet, miten me jaksamme. Samalla he ovat kehuneet sitä, miten Suomessa opiskelijat ylipäätään jaksavat ja uskaltavat vaikuttaa.

On valitettavaa, jos nämä kehut eivät kantaudu teille kaikille, sillä teille ne kuuluvat. Ilman kaikkien opiskelijoiden tukea ja panostamista emme olisi saaneet asiaamme niin hyvin esille.

JYY ja JAMKO ovat tehneet erinomaista työtä Keski-Suomessa tapaamalla paikallisia ehdokkaita ja järjestämällä tapahtumia.

MONET hallitusneuvottelijat ovat vakuuttaneet, että asiamme on mielessä. Opiskelijoiden asioiden huomiotta jättäminen olisikin neuvottelijoilta sulaa hulluutta. Meillä on puolellamme oikeudenmukaisuus ja satojen tuhansien opiskelijoiden tuki eikä kukaan voi sitä meiltä viedä pois. Tämä työ ei olisi mitään ilman sitä tukea.

Me emme luovuta ennen kuin tavoitteemme on täytetty.

Kirjoittaja on Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.