Opiskelijoille voisi maksaa palkkaa

Miksi ahkeruudesta sakotetaan? Sitä mietin jokaikinen joulukuu, kun vilkuilen opintopistemäärääni ja palkkatodistuksia. Yli paukkuvat sekä Kelan opintopisteiden tavoitemäärä, yliopiston etenemistavoitemäärä että tulorajat.

Olen ollut opiskelujeni alusta alkaen siinä hyvässä asemassa, että minulle on riittänyt töitä. Opinnoissani olen silti aikataulussa.

Opintotukea en kuitenkaan vuodessa montaa kuukautta saa, koska tuloni ovat liian isot. Se vaikuttaa myös opintoihini. En ota tutkintoani ulos, ennen kuin olen repinyt ansaitsemistani tuista mahdollisimman paljon omalle pankkitililleni.

Minä pidän opintotukea korvauksena tehdystä työstä yhteiskunnalle. Opiskelen, jotta saisin joskus töitä ja minusta tulisi hyvä veronmaksaja.

Siksi Suomessa voitaisiin maksaa opiskelijoille opintotuen sijaan opintopalkkaa. Ansaintarajankin voisi poistaa kokonaan.

Kun saavuttaa tietyn opintopistemäärän, kilahtaa palkka tilille, samalla tavalla kuin työelämässäkin. Sillä ei ole väliä, mitä muuta elämässä tekee (esimerkiksi töitä), kunhan vain hoitaa opintoja eteenpäin ja vähintään sen 5 opintopistettä kuukaudessa rekisteriin. Toki enemmänkin on suotavaa, ja moni motivoitunut opiskelija niin tekeekin.

On aivan sama, tekeekö alempaa vai ylempää tutkintoa, kunhan opinnot etenevät. Ja jos eivät etene, ei tule palkkaakaan. Siis aivan sama asia kuin opintotuessakin, mutta nyt ei sorsittaisi työssäkäyviä veronmaksajia, jotka haluaisivat valmistua tavoiteajoissa, mutta eivät sitä ihan periaatteesta tee.

Opinnot eivät ole työelämää, kuuluisi perustelu vastaan. Palkkaa maksetaan kun teet tuottavia asioita, sinusta on hyötyä.

Opiskelu tekee ihmisestä fiksumman. Se nostaa elintasoa ja yhdistettynä työntekoon luo elämään varmuutta. Ensimmäinen asia, mitä työhaastattelussa kysytään, on se, miten paljon olet tehnyt töitä.

On aivan käsittämätöntä, että hallituksen budjettineuvotteluja myöten keskitytään ja panostetaan työhön, ja silti joitakin ihmisiä kielletään niitä tekemästä.

Ymmärrän, että kaikki eivät töitä saa, vaikka niitä haluaisivat tehdä. Mutta miksi ”vain” opiskelevan opiskelu on arvokkaampaa kuin sellaisen, joka täyspäiväisen opiskelun lisäksi vielä kerää valtiolle verorahoja?

Mutta kun se on sosiaalietuus etkä sinä tarvitse sitä, kuuluu toinen perustelu. En ehkä tarvitse, mutta haluan. Olen ahne. En tarvitse tukea opintoihini, mutta haluan sitä, koska muutkin saavat. Teen enemmän kuin tarvitsisi ja ansaitsisin siitä palkkion. Marttyyrin ääni, myönnän itsekin.

 Olen hallituksen malliesimerkki siitä, miten asioita ei pitäisi hoitaa. Käy töissä, hanki valtiolle verotuloja, venytä opintosi aivan äärirajoille ja nyhdä irti Kelasta kaikki mitä saat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.