Oscarin opeilla Suomi nousuun

Eipä arvannut saarijärveläinen Oscar Taipale, 14, millaiseen mediapyöritykseen hän joutuisi annettuaan paikallislehdelle haastattelun. Siinä hän kertoi keksineensä itselleen tuottoisan kesätyön mustikoiden poiminnasta (Sampo 13.8.).

Muutamaa päivää myöhemmin Oscarin kekseliäisyys ja sinnikkyys nousivat ykkösaiheiksi iltapäivälehdissä. Lisää vettä julkisuusmyllyyn pyörähti, kun presidentti Sauli Niinistö huomioi Oscarin omassa Facebook-päivityksessään:

”Hyvä Oscar! Olet polkaissut alkuun yhden nuoren marjantoimitusyrityksen, jossa sekä tuotanto että markkinointi näyttävät pelaavan. Ennustan Sinulle toimeliasta tulevaisuutta”, presidentti kommentoi.

Torstaina nauhoitetussa KSML.tv-lähetyksessä Oscar kiittää kohteliaasti presidenttiä saamastaan huomiosta ja haastaa hänet tervetulleeksi kanssaan marjastamaan.

Neljässä viikossa Oscar on poiminut mustikoita 370 litraa, mikä on tuonut hänelle tuloja reilut 1 500 euroa. Puhdistamattomista marjoista hän on pyytänyt 30 euroa ämpäriltä ja puhdistetuista 45 euroa. Asiakkaan hyvää mieltä lienee lisännyt, että hän on saanut ämpärin kaupantekijäisinä.

Mikä parasta, Oscar on saanut kymmenkunta kaveriaankin innostumaan marjastuksesta. Valtakunnallisen julkisuuden siivittämänä saarijärveläisnuorten innostus voi levitä ympäri maan – mikä olisi erittäin tervetullutta. Marjoista kun ei tule pulaa, sillä ainakin mustikasta ja puolukasta jää vuosittain keskimäärin 90 prosenttia metsiin mätänemään.

Kaikista ei ole kuitenkaan Oscareiksi, ainakaan ilman tukea. Oscaria ovat kuskannut metsään omat vanhemmat; ilman autoa ei kovin pitkälle marjasankojen kanssa kuljeta.

Kuka organisoisi ensi kesäksi Nuoret metsään -kansanliikkeen, jossa kaikille halukkaille järjestettäisiin kuljetuksia marjapaikoille? Entä leviääkö marjastusinnostus metsistä mansikkapelloille, nehän työllistivät vielä pari vuosikymmentä sitten sankoin joukoin suomalaisnuoria. Nyt poimijat ovat pääosin Ukrainasta.

Saarijärveläisiä on kiittäminen siitä, että ostamalla Oscarin ja kavereidensa poimimia mustikoita he ovat tukeneet samalla kotimaista työllisyyttä – ja tulevaisuutta. Mitä aikaisemmin nuori saa kokemusta työnteosta ja pientä palkkaa ponnistuksistaan, sitä luottavaisempi hän on pärjäämisestään myöhemminkin elämässä.

Nyt liian moni nuori jää vuosi toisensa jälkeen ilman kesätyötä. On turha syyttää nykynuorisoa laiskaksi, jos heille ei sitkeästä yrittämisestä huolimatta suoda minkäänlaisia työmahdollisuuksia.

Marjastus ja sienestys voivat kokea uuden tulemisen mutta monia muitakin palveluita voisimme kotipaikkakuntamme nuorilta ostaa: ulkoilu- ja juttuseuraa vanhuksille, nurmikonleikkuuta ja muita puutarhatöitä, siivousta ja lemmikkien hoitoa.

Keski-Suomessakin aktiivisesti toimiva 4H-järjestö on jo vuosia järjestänyt yrittäjyyskoulutusta 13–28-vuotiaille. Tätä itsensä työllistämisen mallia voisi levittää laajemminkin, vaikkapa koulujen kautta.

Muutama vuosikymmen sitten kaikille nuorille riitti kesätöitä, vaikka Suomi kansakuntana oli köyhempi. Jos tahtoa löytyy, nuorten työllistäminen olisi mahdollista edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.