Outokumpu on pommi, jota ei voi purkaa

Outokummun Tornion-tehdas sijaitsee kaukana kaikesta. Napapiirin työn sankarit osaavat vaatia, ja suhdanteissa he joustavat kuin rautakanki. Tuotantoprosessiin löytyy omasta takaa vain ferrokromia, muu tulee maailmalta. Terästehtaan pyörittäminen on täällä yhtä järkevää kuin autotehtaan perustaminen siksi, että nahkapenkkeihin löytyy nautoja.

Yhtiön osake on romahtanut viidessä vuodessa 94 prosenttia. Nyt bisneksessä on meneillään kahdeksas armon tappiovuosi putkeen. Vuodesta 2008 lähtien miinusmerkkistä kokonaistulosta on kertynyt yli 2,8 miljardia euroa.

Outokumpu on yritysjärjestellyt, jotta Torniossa saadaan jatkaa puuhastelua. Heidi Hautala (vihr.) paljasti Ylelle (1.2.2012), että 2,7 miljardin euron Inoxum-yrityskaupalla ”parannettiin edellytyksiä tuottaa terästä Torniossa”. Hautalan analyysin mukaan järjestelyllä olisi myös ”hyvin myönteinen vaikutus Outokummun taseeseen”.

Vaan taas oli myyjä kaukaa viisaampi. Outokumpu keräsi omistajiltaan lisärahoitusta jo 2012 toista miljardia euroa. Vuonna 2014 kerättiin hattu kourassa 665 miljoonaa euroa. Veronmaksajien rahaa Outokumpu on saanut anneissa Solidiumin kautta hulppeat 514 miljoonaa euroa.

Varakasta valtiotamme köyhempi olisi heittänyt jo pyyhkeen kehään. Anne Berner (kesk.) hiljentää poikittaisraiteet, mutta päärataa pidettäneen auki, jotta lisärahaa saadaan lähetettyä pohjoiseen poltettavaksi.

Vuonna 2012 Outokummusta viestitettiin, että ”osakeanti luo vahvan pohjan kannattavuudelle ja kasvulle”. Vuosikertomuksessa 2013 esitettiin, että nyt on ”vahva pohja nousta jälleen yritykseksi, joka luo arvoa omistajilleen”. Vuonna 2014 kerrottiin, että antirahoilla ”saavutamme kestävän kannattavuuden”.

Tosielämässä kestävyys näyttää olevan yhtä pitkäkestoinen kuin ikämiehen potenssi. Kriittinen talousjournalismi kuitenkin loisti jälleen poissaolollaan, kun Outokumpu tiedotti syvenevistä tappioistaan.

Kun Kiinan talous kasvoi vauhdilla, pääsi kyytiin heikommallakin resiinalla. Kiinan osuus maailman terästuotannosta ehti nousta buumissa jo 49 prosenttiin. Nyt lohikäärmeen yskäistessä maailmanmarkkinahinnat painuvat ja Kiinan oma ylikapasiteetti lähtee myyntiin. Ja halvalla lähteekin. Politbyroo ei neuvottele sunnuntailisistä.

Outokumpu on valinnut selviytymistiekseen erikoistumisen teräksessä, mutta niin on tainnut valita yhdeksän kymmenestä muustakin masuunin lämmittäjästä. Onkohan joku johdossa jo sadatellut, että miksemme valinneet megatrendeistä digitalisaatiota, kiertotaloutta tai teollista internetiä? Nykymeno on raakaa, koska jopa 90 prosenttia teräskaupasta käydään yhä perustuotteilla, joissa tuotantokustannukset ratkaisevat kannattavuuden.

Outokumpu osallistui innolla Fennovoimaan, jotta se saisi sähköä kohtuuhintaan naapurista, Pyhäjoelta. Hankkeen merkitys Outokummulle on kuitenkin aivan eri potenssissa kuin mitä perusteluissa on ääneen sanottu.

Virallinen selitys Outokummun innostukselle on, että yhtiö kuluttaa neljä prosenttia Suomen sähköstä. Totuus on, että ilman tätä Damokleen miekkaa joku voisi saada idean, ettei Tornion-tehtaan tuotantoa kannata enää jatkaa.

Fennovoima avaa portin Outokummun pohjattomaan lisärahoitukseen veronmaksajien kassasta. Yhtiö nosti omistustaan hankkeesta toistamiseen vielä elokuussa, kun hanke oli kaatumassa. Kysyikö kukaan, mistähän se lopulta kaivaa 250 miljoonaa euroa investointiinsa?

Valtio-omisteiset Outokumpu, SSAB ja Fortum investoivat Fennovoimaan yhteistuumin maalikameraratkaisussa. Salamavalot räpsyivät, kun Olli Rehn (kesk.) vakuutteli, että yhtiöt tekivät itsenäisiä päätöksiä. Näin siitä huolimatta, että Fortum lorottaa omiin muroihinsa kilpailijaa tukemalla. Onkohan Outokummun hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila edelleen huutoväleissä Fortumin hallituksen puheenjohtajan ja entisen alaisensa, Sari Baldaufin, kanssa?

Jos Luoja suo, Fennovoima valmistuu vuonna 2025. Hanke on jo sementoitu ulko- ja turvallisuuspoliittisesti. Aluepoliittisestikaan hallituskoalitiomme ei pysty tätä pommia purkamaan.

Odotusaikana Tornion-tehtaalla pidetään masuuni kuumana, vaikka helvetti jäätyisi. Lämmittelyssä ehditään polttaa muutama miljardi lisää. Yhtälö käy mahdottomaksi oikealle kohtuuriskin sijoittajalle. Veronmaksaja avaa kukkaronsa nelinkontin.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.