Ovela jalankulkija muuttaa Jyväskylän liikennekulttuuria

Tiedätkö, mikä on kaksikkoterä?

Nyt ei ole kyse partakoneista, vaan liikenteestä. Kaksikkoterä on suomalaisautoilijoiden hämmästyttävä tapa niittää maahan jalankulkijoita varsinkin nelikaistaisten väylien suojateillä.

Liikenteen kaksikkoterä toimii samaan tapaan kuin partakoneen: ensimmäinen suojatien eteen pysähtyvä auto houkuttelee jalankulkijan astumaan esiin kuin partakarvan. Kun hyväuskoinen kävelijä on vedetty suojatielle, tulee viereistä kaistaa tuhatta ja sataa toinen auto, joka ei tietenkään pysähdy, vaan leikkaa kulkijalta jalat alta.

Jalankulkijoiden vammautumis- tai kuolinuutisista voimme huomata, kuinka tehokas tuo terä on. Siltä ovat suojassa vain jalankulkijoista epäluuloisimmat, ne, jotka eivät koskaan usko autoilijoiden pysähtyvän. Liian sinisilmäisesti lakia noudattavat niitataan armotta. Näin meillä Suomessa ja Jyväskylässä.

Pari viikkoa sitten olin tehdä kaksikkoterät hitaasti liikkuvalle kolmen hengen vammaisryhmälle Kuokkalassa. Minä, tyhmä, pysähdyin nelikaistaisella tiellä suojatien eteen päästämään kolmikon tien yli.

Juuri kun ryhmä oli suojatiellä kohdallani, huomasin sivupeilistä toista kaistaa hirmuista vauhtia lähestyvän auton. Kauhuissani yritin huitoa vammaisryhmälle tai autoilijalle varoituksia sillä tuloksella, että iskin hyödyttömät nyrkkini auton laseihin.

Viime hetkellä joukko kuitenkin hidasti, ja kaahari sujahti ihmeen kaupalla ketään tappamatta ohi suojatien eteen pysähtyneen autoni. Nämä partakarvat pelasti hyvä tuuri ja kenties hidas liikkuminen.

VERRATTUNA MONEEN muuhun Länsi-Euroopan maahan suomalaiset ovat pöyristyttävän epäkohteliaita liikenteessä. Pelkkä epäkohteliaisuus ei sinänsä haittaisi, jos se ei olisi niin kohtalokasta suojattoman jalankulkijan kannalta.

Kuljen työmatkani enimmäkseen pyöräillen. Matkan varrelle sattuu joitakin suojateitä, joita olen oppinut varomaan. Joskus tiukka katsekontakti autoilijan silmiin auttaa: "Minulla on tällä suojatiellä nyt etuajo-oikeus, alahan pysähtyä."

Lienenkö hyväuskoinen, mutta minusta kuitenkin näyttää, että jyväskyläläisautoilijoiden suojatiekäytöstavat ovat pikkuhiljaa kohenemassa. Syy on hämmästyttävä: jalankulkijoiden entistä kohteliaampi käytös. Silloin kun olen ratin takana, olen huomannut, että yhä useampi kävelijä kiittää kättä heilauttamalla autoilijaa, kun tämä pysähtyy. Itsekin kiitän, jos minut joku päästää.

Vaan miksi pitäisi kiittää autoilijaa siitä, että hän noudattaa liikennesääntöjä? Ei pidäkään. Ovela jalankulkija kuitenkin tietää, että autoilijalle kannattaa luoda hyvä mieli liikennesääntöjen noudattamisesta. Iloinen ja itseään kohteliaana pitävä kuljettaja pysähtyy todennäköisemmin suojatien eteen toisenkin kerran. Hyvä mieli luo hyvää liikennekulttuuria.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.