Pääsyä kokeilemaan

Ylioppilaskirjoitukset ovat taas menneen talven lumia. Lukuloman puserruksen jälkeen moni kuitenkin hakeutuu ojasta allikkoon, seuraavalle lukulomalle korkeakoulujen pääsykokeita varten. Monet samoista paikoista kilpailevat hakijat ovat aloittaneet luku-urakkansa jo kuukausia aiemmin itsenäisesti tai valmennuskurssien avustuksella.

Itsellä tämä tilanne oli viime vuonna käsillä, ja käsillehän se meni. Paikkaa Joensuun tai Jyväskylän psykologian laitoksilta ei irronnut. Löysä työtahti ja vähäinen aika eivät olleet hyvä yhdistelmä. Välivuosi osoittautui kuitenkin lopulta yllättävän hyödylliseksi sattumukseksi.

Alkuvuoden matkustelujen jälkeen oli tehtävä laskeutuminen realiteettien pariin, loppukevään kolmiin pääsykokeisiin opiskeluun. Joensuuhun psykologialle tai medianomiksi ja Kuopioon sosiaalitieteille.

Lähtökohta ja motivaatio lukusavotan aloittamiselle ovat huomattavasti edellisvuotta paremmat. Matkan ansiosta stressitasojen suhteen ollaan starttailemassa aivan puhtaalta pöydältä, tyhjältä taululta. Voimavarat ovat nyt suunnattavissa yksinomaan pääsykokeisiin lukemiselle.

Kahden kuukauden päästä tämä rupeama on jo ohi. Monilla mieltä varjostamassa on laiskottelu tai huono ajankäytön priorisointi. Moni miettii jälkikäteen, kuinka pieni vaiva olisi ollut omistaa kevätkuukaudet lukemiselle.

Allekirjoittaneella on päällä kova draivi koulun pääsemiseen. Toivottavasti muillakin teillä.

Kun ajattelee pelissä olevan joko vuosi joutoaikaa tai vuosi lähempänä omaa unelma-ammattia, tuntuu lukeminenkin tarkoituksenmukaiselta. Kyllä minä täältä Viitasaarelta haluan poiskin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.