Päätös uran jatkamisesta ei ollut helppo

Kaisa Mäkäräinen osaa tarjota jännityksen hetkiä. Kilpailujen lisäksi Mäkäräinen on nostattanut urheilujännärien pulssia viime vuosina miettiessään uransa jatkoa. Kontiolahden MM-kisojen jälkeen keväällä 2015 tuli ensimmäinen toivottu päätös.

Kaivattua olympiamitalia ei tullut viime talvena Pyeongchangista, mutta kausi päättyi kuitenkin juhlatunnelmissa Mäkäräisen voitettua kolmannen kerran urallaan maailmancupin kokonaiskilpailun.

Ja keväällä tuli taas helpottava tieto. Kaisan ura jatkuu.

Tammikuussa 36 vuotta täyttävä joensuulainen on kovimpia kilpasiskojaan vanhempi, mutta kuuluu edelleen maailman eliittiin. Mäkäräinen myös viihtyy ammatissaan. Hän janoaa lisää menestystä, ja maailmancup-kiertueella on paljon ystäviä, joita hän kertoi kaipaavansa kesän aikana.

Silti jatkamispäätös oli tänä vuonna vaikeampi tehdä kuin aikaisemmin.

Mäkäräisen ura on suuri menestystarina. Se on myös hieno kertomus sinnikkäästä urheilijasta, joka ei antanut periksi olosuhteille. Hänellä ei ollut tukenaan mittavaa maajoukkuekoneistoa uransa alkuvuosina, mutta Jarmo Punkkisen valmentama Mäkäräinen nousi vastoinkäymisten jälkeen maailman huipulle kaudella 2010–2011.

Nykyään hän on yksi lajin suurista tähdistä, eikä paluu alkuvuosien maajoukkueen ankeuteen enää houkuttele. Mäkäräinen mietti jatkoaan tarkasti sen jälkeen kun ampumahiihtomaajoukkueen pakka meni uusiksi keväällä. Antti Leppävuori lähti päävalmentajan tehtävästä kahden vuoden jälkeen kuten hänen edeltäjänsäkin olivat tehneet.

Myös huoltoryhmän kokoonpano toi kisakauden onnistumiseen kysymysmerkkejä. Mäkäräisen epävarmuutta kasvatti erityisesti se, että hänen puolisonsa ja luottohuoltajansa Jarkko Siltakorpi palasi opettajan työhönsä.

Ratkaisevat tekijät löytyivät ulkomailta. Jonne Kähkönen työskenteli Mäkäräisen maailmancup-voittojen ja MM-mitaliketjun aikana Yhdysvalloissa. Kähkösen paluu maajoukkueen vetäjäksi sekä kilpailukykyisen huoltoryhmän kokoaminen olivat mieluisia uutisia Mäkäräiselle.

Huoltopäälliköksi pestattiin saksalainen Danielo Müller. Müllerillä on takanaan pitkä ura Saksan, Tshekin ja Valko-Venäjän huollossa. Epäilemättä oman alansa huippumies, sillä hän on ollut vauhdittamassa Magdalena Neunerin, Gabriela Koukalovan ja Darja Domratshevan menestyskulkua.

Siltakorpi tulee olemaan huoltajana mukana maailmancupin osakilpailuissa Pokljukassa ja Oberhofissa sekä MM-kisoissa Östersundissa. Muuten Mäkäräisen suksien testaamisesta vastaa Juuso Joukas. Huoltoryhmään kuuluvat myös Jari Sahakangas ja virolainen Morten Priks.

Joukas ja Priks ovat sopivan pienikokoisia Mäkäräisen suksien testaajiksi. He ovat myös kovakuntoisia. Mäkäräinen kertoi, että tälle talvelle löytyi huoltajakaksikko, jonka ei tarvitse pyydellä häntä hölläämään vauhtia testilenkeillä.

Juha Papinsaaren pysyminen valmennustiimissä täytti myös Mäkäräisen toiveita. Tuttuun kiikarimieheen on hyvä turvautua ammunnassa.

Tiuha vaihtuvuus kertoo siitä, että Suomen ampumahiihdon päävalmentajalla on raskas kuorma kannettavanaan. Urheilijoiden kannalta olisi parasta, että Kähkönen pysyisi tehtävässään pitempään kuin ensimmäiset kaksi vuotta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .