Pönöttävät kaunottaret

Ketä kiinnostaa gaalat, tokaisi vaimo tympääntyneenä, kun seurailin toissa viikolla Suomen urheilugaalaa.

Vastaus: lähes kaikkia. Urheilugaala oli uutislähetysten jälkeen viikon katsotuin tv-ohjelma, Kultainen Venla toiseksi katsotuin. Yli 1,5 miljoonan kokonaistavoittavuudellaan gaalat päihittivät myös uutiset, joskin keskikatsojamäärät jäivät 800 000 katsojan tienoille.

Lisäksi suosio näkyi medioiden verkkosivuilla. Puolison kysymyksen hetkellä Ilta-Sanomien kymmenestä luetuimmasta jutusta peräti kahdeksan käsitteli Urheilugaalaa. Otsikoista neljä perustui lupaukseen naiskauneudesta. Oli Lola Wallinkosken superseksikästä prinsessamekkoa ja Minna Kaupin rohkeaa nahkaminihametta.

Olisi silti liioittelua väittää, että gaalat kiinnostavat vain säälittäviä, julkkiskaunotarten perään kuolaavia miehiä. Ei kai meitä Suomessa sentään puoltatoista miljoonaa ole.

Pitänee sen sijaan myöntää, että palkintogaalat ovat kaikessa pönöttävyydessäänkin toimiva formaatti. Voi kuulostaa pinnalliselta, mutta ihmiset haluavat nähdä hyvännäköisiä ihmisiä tavallistakin paremmannäköisiksi laittautuneina. Samanlainen glamour-estetiikka on merkittävä osa myös Linnan juhlien suosiota.

Lisäksi palkintogaalat haastavat katsojan tekemään omia valintojaan. Kuka ansaitsee Vuoden urheilijan tittelin? Mikä on Suomen paras tv-ohjelma? Hyviä kysymyksiä, joihin on useita oikeita vastauksia. Ja toisaalta hyviä keskustelunaiheita, joihin löytyy useita perusteluja vasta-argumentteineen.

Gaalat saattavat myös paljastaa osallistujistaan uusia puolia: sanavalmiutta, empaattisuutta, tosikkomaisuutta ja niin edelleen. Vaikka suomalaiset yrittävät yleensä nöyryysposeerata parhaansa mukaan, ovat julkiset huomionosoitukset ihmisille isoja juttuja. Palkintojen saaminen tai niitä ilman jääminen voivat tuottaa vilpittömiä reaktioita, joiden näkeminen on aina virkistävää.

Vielä kun suomalaisten gaalojen juonnot saataisiin hiukan luontevammiksi ja tunnelma välittömämmäksi. Kunpa kaunottaret ja komistukset eivät olisi niin jäykkiä pönöttäjiä. Sitten minäkin jaksaisin katsoa gaaloja yli puoli tuntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.