Paastokuukausi mullistaa arjen Egyptissä

Muslimien pyhä paastokuukausi Ramadan alkoi tänä vuonna kesäkuun lopussa ja loppuu 27. heinäkuuta. Paastokuukauden ensimmäisenä päivänä kohtasin kotitaloni alakerrassa erikoisen näyn. Turvallisuus- ja talonmiehet, jotka normaalisti juttelevat, polttelevat tupakkaa ja juovat teetä, istuivat hiirenhiljaa Koraani kädessä, ja radiosta kuului Koraanin säkeiden resitointia.

Kotitaloni ympärillä on paaston alkamisesta lähtien päivystänyt kerjäläisiä, lähinnä naisia ja lapsia, sekä muutama hyvin iäkäs kodittomalta näyttävä vanhus.

Paastokuukausi on hyväntekeväisyyden aikaa. Moni muslimi uskoo, että paastokuukauden aikana tehdyt hyvät työt tuovat tekijälleen normaalia suuremman siunauksen. Tästä syystä monet ajoittavat almuveron maksamisen juuri paastonaikaan. Kerjäläiset tietävät tämän ja ovat liikkeellä runsain joukoin.

Ruokaostoksilla käydessäni jouduin kaupan ulkopuolella kerjäämässä olleen naisten ja lasten joukon ympäröimäksi.

Yhdelle hihaani tarttuneelle naiselle kerroin, että en anna koskaan rahaa kadulla kenellekään vaan annan rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille sekä moskeijoille ja kirkoille, jotka jakavat avun eteenpäin. Nainen tuijotti minua hämmästyneenä ja kohotti kasvojeni eteen sairaan näköistä nukkuvaa vauvaa.

Lapsi on monelle kerjäläisnaiselle vain kerjäämisen apuväline. Yleensä nainen tienaa sitä enemmän mitä surkeammalta hänen sylissään nukkuva tai jaloissaan pyörivä lapsi näyttää.

Paasto on terveelle aikuiselle muslimille uskonnollinen velvollisuus. Paastoaminen tarkoittaa ruuasta, juomasta, tupakoinnista ja seksuaalisista nautinnoista pidättäytymistä aamunsarastuksen ja auringonlaskun välisenä aikana. Paaston yhtenä tarkoituksena on oppia myötätuntoa vähempiosaisia kohtaan.

Egyptissä monien muslimien elämä pyörii koko paastokuukauden ajan ruuan ympärillä. Paastokuukausi on herkuttelun aikaa. Päivän paaston katkaiseminen auringon laskettua ja iltarukouskutsun kajahdettua moskeijan minareetista on odotettu juhlahetki, jota vietetään perheen ja sukulaisten sekä usein myös ystävien kanssa.

Paastokuukauden aikana tehdään lyhennettyä työpäivää, mutta työteho on lähes nollassa. Monet valvovat myöhään ja heräävät nauttimaan sohouriksi kutsutun aterian juuri ennen aamun sarastusta. Työpaikoilla näkeekin nuutuneita ja hidasliikkeisiä työntekijöitä, jotka laahustavat eteenpäin kuin hidastetussa filmissä.

Paaston tulisi olla henkisen puhdistautumisen ja rukoiluun keskittymisen aikaan. Tästä syystä myös kotitaloni alakerrassa luetaan tai ollaan ainakin lukevinaan Koraania.

Paastokuukauden aikana Egyptin köyhätkin saavat usein vatsansa täyteen kerran päivässä. Päivän paaston katkaiseva iftar-ateria on yksi merkittävä hyväntekeväisyyden muoto. Varakkaat egyptiläiset ruokkivat kadulle pystytetyissä Ramadan-ruokapöydissä vähempiosaisia paaston jokaisena päivänä.

Paaston tulisi olla pidättyvyyden aikaa mutta monen egyptiläismuslimin vyötärölle kertyy ylimääräisiä kiloja juuri paastokuukauden aikana.

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.