Pahiksesta tuli nettijulkkis

Amerikkalaisen Jason Russellin puolituntinen nettivideo Kony2012 herättää tunteita myös suomalaiskodeissa.

Aihe on vakava ja tärkeä. Ugandalaisen sissipäällikön ja sotarikollisen Joseph Konyn johtama Herran vastarinta-armeija LRA on jo neljännesvuosisadan terrorisoinut Ugandaa ja naapurimaita. Raamatun kymmeneen käskyyn nojautuen tämä ”armeija” on syyllistynyt joukkomurhiin, -silpomisiin ja -raiskauksiin sekä siepannut poikia lapsisotilaikseen ja tyttöjä seksiorjikseen.

Joukkomurhaaja joutaisi viimein tuomiolle. On hyvä, että hänen rikoksensa julkistetaan. Netti on jo osoittanut vaikuttavuutensa myös yhteiskunnallisena muutoskanavana. Russell on tehnyt työnsä modernin videomaailman kerronnan säännöillä ilmeisen hyvin. Hänen pieni poikansa tärkeässä roolissaan on valloittava.

Mutta projektissa on myös arvostelijoiden moittimaa rahastuksen makua. Omat kalliinpuoleiset kampanjatuotteet tuodaan esiin näkyvästi. Ihmiskunnan vihollisesta esineellistyy lähes kulttilelu, My Little Kony.

Netille tyypilliseen tapaan kaikki pelkistyy yhteen asiaan ja ihmiseen. Uganda ja koko Afrikka lukuisine ongelmineen ovat vain tämän yhden pahis-tarinan kulissia ja esimerkiksi lapsisotilaat globaalina ongelmana jäävät taka-alalle.

Luotettavammin lapsisotilasongelmaan voi vaikuttaa tukemalla esimerkiksi YK:n lastenavun järjestön Unicefin pitkäjänteistä työtä ongelman parissa.

Maailmassa on yhä ainakin 300·000 lapsisotilasta, osa heistä kodeistaan siepattuina ja pakotettuina. Lapsia käytetään sotilaina, vakoilijoina ja seksiorjina yli 30:ssa aseellisessa konfliktissa.

Lapsisotilaat pakotetaan usein sellaisiin raakuuksiin, että he ovat pahoin traumatisoituneita ja tarvitsevat erityistä tukea ja huolenpitoa. Vuosina 2008–2010 Unicef auttoi kotiuttamaan noin 20·000 selkkauksiin eri puolilla maailmaa ajautunutta tai pakotettua lasta. Ugandassakin Unicef tukee vuonna 1994 paikallisten äitien aloitteesta käynnistynyttä, lapsisotilaiden kotiuttamiseen keskittynyttä Gusco-järjestöä.

Kony2012 kertoo tähänastisena saavutuksenaan, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama määräsi viime syksynä sata amerikkalaista sotilasta Ugandan armeijan kouluttajiksi Kony-jahdissa. Amerikkalaiset aseineen ovat taas maailmaa pelastamassa.

Suurempi voitto maailman lasten asialle olisi, jos Yhdysvallatkin viimein liittyisi YK:n lasten oikeuksien sopimukseen. Kaikista YK:n jäsenmaista sopimuksen ulkopuolella ovat vain valtiona jo romahtanut Somalia, juuri itsenäistynyt ja sekasortoinen Etelä-Sudan – ja Yhdysvallat. Somaliakin on ilmoittanut aikovansa vielä ratifioida sopimuksen.

Sopimus kieltää kaikkien alle 18-vuotiaiden lasten pakottamisen asevoimiin ja taisteluihin. Yhdysvalloissa sopimusta vastustavat varsinkin oikeistolaiset ja uskonnolliset konservatiivipiirit. Esimerkiksi vaikutusvaltainen Heritage-säätiö uskoo sopimuksen vaarantavan Yhdysvaltain kansallisen kontrollin sisäpolitiikassa, oikeutta kotiopetukseen puolustava Home School Legal Defense Association (HSLDA) pelkää sen vievän vanhempien auktoriteetin kasvatusasioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.