Paikka on jo - enää sali puuttuu

No nyt meillä on paikka! Ja arkkitehtitoimiston piirtämä suunnitelma!

Kustannusarviota tosin ei vielä ole, eikä rahoittajista ole tietoa, eikä aikataulusta. Kyse on siis Jyväskylän konserttisalista.

Vaikka keskeiset kysymykset ovat vielä auki, on silti hankkeessa oikeasti tekemisen meininki. Harva asia voisi vielä näillä eväin nostattaa innostuksen, mutta omalaatuisen historiansa vuoksi Jyväskylän konserttisalihanke pystyy siihen.

Optimistisen mielialan luo se, että salin paikka on vihdoin lyöty lukkoon (toivottavasti). Sali nousisi Lutakkoon Paviljongin viereen. Ja todelliseen innostukseen lopulta sytyttää arkkitehtitoimisto JKMM:n varsin hyvältä näyttävä suunnitelma.

Havainnekuvan mukaan rakennus ei olisi pelkkä ankea laatikko, jollainen se oli vajaat kymmenen vuotta sitten esitellyissä suunnitelmissa. Tuolloin - se oli vuosi 2003 - Paviljongin kylkeä esitettiin ensimmäistä kertaa konserttisalin paikaksi.

Nyt edessä on suunnitelman viilaaminen ja salin monikäyttöisyyden varmistaminen.

KONSERTTISALI on ollut Jyväskylän ikuisuushanke jo liki kolmenkymmenen vuoden ajan. Ehkä tulevan salin seinään voisi laittaa laatan: "Suunnitteilla jo vuodesta 1983 lähtien." Rakennuksen taustahistoria tulisi näin huomioiduksi ja tiedoksi myös jälkipolville.

Jyväskylän konserttisalikysymyksessä ei ole pätenyt se vanha sanonta, jonka mukaan hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Suunnitelmia on ollut niin paljon, että jos sanonnassa olisi mitään perää, olisi koko sali jo tullut tehdyksi ajat sitten ja suunnitteluista olisi jäänyt reilusti ylijäämää naapurikaupungeillekin.

Vuosikymmenten mittaan salia on esitetty pariinkymmeneen eri paikkaan.

Jostain syystä Jyväskylän päättäjät vihdoin ovat päättäneet laittaa pisteen salin paikkaa ehdottelevalle kansanhuville.

Ehkä vauhtia paikkapäätökseen sai esimerkki Rovaniemeltä, joka äskettäin sai konserttisalinsa. Rahoitus onnistui ja hyvin soiva sali valmistui. Ehkä Jyväskylässäkin olisi mahdollista toteuttaa sali niin, että vanhukset ja lapset eivät joudu kärsimään. Nämä asiathan aina pistetään vastakkain, olipa vastakkainasettelulle aina pohjaa tai ei.

MITEN ihmeessä jyväskyläläiset nyt pärjäävät, jos ja kun enää ei voi ehdotella erilaisia paikkoja konserttisalille?

Jyväskyläläiset ovat vuosikymmenten mittaan tosissaan sekä kansanhuvin nimissä vastustaneet, kannattaneet tai muuten vain leukailleet konserttisalin ikuisuushanketta.

Nyt esitelty suunnitelma sai heti vipinää Lyhyet-palstalle. Eilisessä konserttisalia koskevassa jutussa lehtemme kertoi salin akustiikan noudattavan kenkälaatikkomallia toisin kuin Helsingin konserttisalin, joka on muodoltaan viinitarhamalli. Tämä kirvoitti kommentin tekstaripalstalle, että salista tulisikin saada laatikkoviinimallinen.

Tästä tuskin kuitenkaan saadaan uutta kiistan aihetta.

Konserttisalilla on nyt paikka. Nyt enää tarvitsee saada itse sali. Kyllä se vielä tulee.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.