Pakkasen puremat mitalit alennuksessa

Tammikuussa moni tekee hyviä löytöjä kauppojen alennusmyynneissä. Hiihdon SM-mitalit olivat alennuksessa eilen Keuruulla, kun moni huippuhiihtäjä jätti SM-sprintin väliin 20 asteen pakkasen takia. Olisiko Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen voittanut Suomen mestaruuden tai yltänyt edes mitaleille, jos mukana olisivat olleet maailmanmestarit Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen, hallitseva sprintin Suomen mestari Pirjo Muranen, sprintin viime vuoden SM-hopeamitalisti Kirsi Perälä ja maailmancupia kiertävä Riikka Sarasoja?

Kyllönen, SM-hopealle yltänyt Mirva Rintala ja SM-pronssille hiihtänyt Ann-Mary Ähtävä saivat makean palkinnon pakkasen uhmaamisesta. Kuka enää parin vuoden jälkeen muistaa, ketkä olivat mukana Keuruun SM-sprintissä? Kyllönen, Rintala ja Ähtävä saavat nimensä SM-mitalistien harvalukuiseen listaan ja siitä sietää olla ylpeä. SM-mitali on SM-mitali, vaikka alennusmyynnissä on ollutkin.

Miesten sprintin Suomen mestaruus olisi sitä vastoin voinut mennä Sami Jauhojärvelle, vaikka mukana olisivatkin olleet hallitseva Suomen mestari Matias Strandvall ja Otepään maailmancupissa sprintin neljänneksi hiihtänyt Jesse Väänänen. Jauhojärven esitys Montosvuoren sprinttiradalla oli vakuuttava. Lasse Paakkosella ja Jari Joutsenella ei ollut kahta sanaa Jauhojärveä vastaan. Vancouverin olympialaisiin valittu Jauhojärvi on mitalikunnossa myös Kanadassa, joskin lätkä voi tulla 50 kilometrin hiihdosta sprintin sijaan.

KEURUULLA HALUTTIIN eilen hiihtää SM-sprintit vaikka väkisin. Tuhansien tuntien talkoourakka, Ylen tv-tuotanto ja paikalle tulleet hiihtäjät sekä toimittajat haluttiin pelastaa kisat peruutukselta. Vaikka pakkanen paukkui aamulla kymmenen aikaan 23 asteen purevuudella, löytyi tuntia myöhemmin mittari, jossa pakkaslukema näytti kahtakymmentä. Vaikea sanoa, pitikö lukema kutinsa. Ilma ei tuntunut 20 asteen pakkaselta, vai onko kylmään keliin jo ehtinyt tottua? Yhtä henkilökohtaisesti hiihtäjät ottavat kovan pakkasen. Joku ei ole moksiskaan 20 asteen pakkaskelissä, kun toiselle jo 15 astetta on liikaa.

Vancouverin olympialaisiin valitut tai sinne pyrkivät Suomen huippuhiihtäjät olivat kuitenkin järjestäjien kanssa eri mieltä sprinttien starttiluvasta. Ainoa poikkeus oli Sami Jauhojärvi, jonka mielestä kisoissa pitää hiihtää, jos niihin on ilmoittautunut ja ne järjestetään.

Mikäpä järki Kuitusen, Saarisen ja Murasen olisikaan ollut hiihtää paukkupakkasessa? Heillä on jo paikka Vancouverin olympialaisiin ja 20 asteen pakkasessa hiihtäminen olisi ollut riski terveydelle. Miksi hankkia kuumetauti tai flunssa kolme viikkoa ennen olympialaisia?

Myös Kirsi Perälän olympiamatka on jo hankittu. Viides sija Otepään sprintissä on sellainen näyttö, että häntä ei voi ohittaa olympiavalinnoissa. Riikka Sarasojan tavoite olympialaisissa on muussa kuin henkilökohtaisessa perinteisen sprinttikisassa.

KEURUUN SM-HIIHDOT jatkuvat tänään ja huomenna kovasta pakkasesta huolimatta. Tänään ohjelmassa ovat naisten 10 kilometrin kisa vapaalla hiihtotavalla sekä sama miehillä 15 kilometrin kisana. Sunnuntaina naiset hiihtävät takaa-ajona 7,5 + 7,5 kilometriä ja miehet 15 + 15 kilometriä.

Keuruulle on luvassa lauantaina ja sunnuntaina kisojen ajaksi noin 17 astetta pakkasta. Miesten kisassa pakkasraja on sunnuntaina juuri 17 astetta. Jauhojärvi oli varma, että Keuruulla hiihdetään sunnuntaina, vaikka pakkasta olisi enemmän kuin 17 astetta. "Olihan perjantainakin raja 20 astetta ja hiihdettiin", Jauhojärvi virnisti.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.