Paljon halvalla?

Lähdet kaverisi kanssa kaupungille. Ajattelet vain oleskella siellä, rahan tuhlaaminen ei ole tänään tarkoituksena. Kaupunki on noin 15 kilometrin päässä, ja menet sinne bussilla. Yhteen suuntaan kuluu 4,60 euroa.

Aamupalasta on vierähtänyt jo tovi ja päätätte mennä kaverin kanssa syömään pikaruokaravintolaan. Ateria maksaa kolmesta viiteen euroa. Pikkusumma, ajattelet. Lähdette kiertelemään kauppoja ja löydät aivan ihanan paidan, sitten toisen ja vielä kolmannen. Että kun tekisi mieli karkkia. Ja kaakaokupposella voisi käydä.

Onkin jo ilta ja kotiinlähdön aika. Bussissa menee taas rahaa. Tulet kotiin ja huomaat että lompakkosi ammottaa tyhjyyttään, vaikka päivällä se oli vielä täynnä. Ja kaiken lisäksi äiti valittaa, kun olet taas ylittänyt saldorajasi.

Jos ei asu kaupungissa, voi muutama tunti kaupungilla tosiaankin tyhjentää lompakon melkoisen nopeasti. Jopa pienen asian hoitamiseen kaupungissa menee ainakin kymmenen euroa. Bussimaksut ovat nykyään niin kohtuuttomat, ja laskua ei kyllä ole luvassa. Ja vielä se, että bussi ei ikinä ole ajoissa.

Nykynuorena eläminen voi olla melko kallista. Menoja on monenlaisia, ja aina ei edes tule tajunneeksi, kuinka paljon rahaa on käyttänyt. Harrastukset, koulutarvikkeet ja vapaa-aika syövät paljon varoja. Nuorilla on tarve saada uusimmat trendivaatteet, älypuhelimet ja kamerat. Voi toki ajatella että vanhemmat maksavat, mutta heidänkin täytyy ensin tehdä töitä saadakseen rahaa. Ja he tarvitsevat sitä myös itselleen ja yhteisten asioiden hoitoon.

Se on kuitenkin hienoa, miten moni nuori jo itse ansaitsee rahaa. Monet nuoret työskentelevät esimerkiksi vanhemman yrityksessä, tuttujen apuna tai ovat itse löytäneet mukavan työn, josta saa palkkaa. Parhaat rahat ovat ne, mitkä itse ansaitsee. Ja saa ihan itse päättää mitä niillä tekee, tuhlaako kaikki vai laittaako osan säästöön. Elämässä on jo vähän aikuisempaa ja vastuullisempaa makua.

Itse sorrun usein siihen, että heti rahat saatuani tuhlaan ne johonkin tarpeelliseen tai vähemmän tarpeelliseen vaikka tiedän, että olisi aina fiksua laittaa jotain säästöön. Omien rahojen saaminen kuitenkin opettaa, kuinka menetellä raha-asioiden kanssa. Sitten kun esimerkiksi asuu omillaan, ihan kaikkea ei tarvitse opetella.

Kirjoittaja on yhdeksäsluokkalainen Muuramen yläkoulusta. nuoret@keskisuomalainen.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.