Paljon mainetta, vähillä kyvyillä

On helpottavaa, kun joku muu toteaa ääneen epämuodikkaan, ehkä jopa epäsopivan kommentin asiasta, josta on itse ajatellut samoin. En ehkä sittenkään ollut aivan pöhkö näin ajatellessani. Nettiportaali msnbc:ssä kolumnisti Alonsa Duralde listasi viihdemaailman tähtiä, joilla on paljon mainetta mutta vähän kykyjä. Yhdyn hänen valintoihinsa.

Jessicat Alba, Biel ja Simpson. Nättejä nuoria naisia kaikki. Olen jopa Alban fani, mutta naisen jutut urasta vakavissa elokuvissa ovat lähinnä huvittavia. Olet seksisymboli, Jessica-trio, hyväksy se ja tee sillä paljon rahaa.

Elton John. Mies teki ihan päteviä biisejä 1970-luvulla kaappihomona viinasta turvonneena narkkarina. Raitistunut Elton vääntää samaa kappaletta kerta toisensa jälkeen, lähinnä kamalaa imelää slovaria.

Nicole Kidman. Vihdoinkin joku sanoi sen. Oscar Virginia Woolfin roolista elokuvasta Tunnit (Hours, 2002) tuli pelkästään silmiinpistävän tekonenän ansiosta. Ei ihme, että viime aikaiset Kidmanin elokuvat ovat olleet floppeja. Kuplat menevät rikki.

John Travolta. Quentin Tarantino toi Travoltan hetkeksi takaisin Pulp Fictionilla (1994). Se on niin upeasti käsikirjoitettu elokuva, että päärooli siinä olisi tehnyt tähden K-kaupan Väiskistäkin. Laiskana ihmisenä ymmärrän Travoltaa. Miksi vaivautua yrittämään, kun saman palkan saa yrittämättäkin?

Renee Zellweger. Hän osaa laihduttaa ja lihoa. Hän osaa nyrpistää nenäänsä ja silmiään söpösti. Mutta osaako hän näytellä? Odotamme todisteita siitä yhä.

Omasta puolestani olisin voinut lisätä listalle ainakin Madonnan. Mestari tekemään uraa ja löytämään oikeat ihmiset sitä edistämään. Mestari mediapelissä eikä yhtä kovaa tahtoa ollut Josif Stalinillakaan. Mutta että lahjakas muusikko? Älkää viitsikö, pientä rajaa sentään. Näyttelijä-Madonnasta en viitsi kirjoittaa mitään, sillä se ei ole tarpeen.

Missään ei määrätä, että tähden pitää olla myös lahjakas alallaan, enkä itsekään moista tähdiltä edellytä. Mutta se harmittaa, että oikeasti lahjakkaat ihmiset joutuvat pinnistelemään elantonsa eteen. On epäkorrektia sanoa suoraan, että tuonkin näyttelijättären urasta 49 prosenttia on ulkonäköä ja 50 taitavaa managerointia. Sitten kaunotar esittää kerran rumaa ja saa moisesta uhrauksesta Oscarin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.