Paljon onnea vaan

Herra Jack Nicholson, haluan onnitella sinua huomisen 80-vuotissyntymäpäiväsi vuoksi. Et tunne minua, mutta minä olen tuntenut sinut työsi kautta vuosikymmeniä.

Urasi on niin pitkä ja mittava, että en muista, milloin tapasin sinut ensimmäistä kertaa. Sen kuitenkin muistan, mikä elokuvasi kolahti ensimmäisenä todella kovaa. Telkkarista tuli Yksi lensi yli käenpesän (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975); draama jota on voinut kutsua klassikoksi jo pitkään.

Esitit unohtumattomasti mielisairaalapotilas McMurphyä, joka nousi hoitaja Ratchedia ja systeemiä vastaan. Harva myöhemmin näkemistäni tuhansista elokuvista on tehnyt yhtä vahvaa vaikutusta.

Samanlaista karismaa ja energiaa olet osoittanut sen jälkeen monta kertaa. Mutta jos rooli sitä on vaatinut, olet näyttänyt taitavasi myös pienieleisemmän ilmaisun. Vähän huonommissakin elokuvissa olet yleensä ollut se katsomiskelpoisin asia.

Koska viimeisen kymmenen vuoden aikana olet esiintynyt vain kahdessa elokuvassa, luulin sinun jääneen jo eläkkeelle. Vähän aikaa sitten kuulin, että esität nimihenkilöä saksalaisen draamakomedian Isäni Toni Erdmann (2016) amerikkalaisessa versiossa. Sovit rooliin mainiosti. Toivottavasti myös ohjaaja ja käsikirjoittaja taitavat hommansa.

Elämäntyösi elokuvan parissa jää populaarikulttuurin historiaan. Onnea on turha toivottaa toiseen kertaan, joten toivon sinulle hyvää terveyttä, onnellisuutta ja viisautta tehdä oikeita valintoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.