Palkitkaa Motörhead- uutiset

2000-luvulla on ruvettu puhumaan tiedollisesta syrjäytymisestä. Siitä, että osa kansalaisista menettää kosketuksensa olennaiseen tietoon, mikä heikentää heidän kykyään pärjätä informaatioyhteiskunnassa. Tiedollisesti syrjäytynyt ei tunne kaikkia oikeuksiaan, eikä tiedosta kaikkia mahdollisuuksia päästä elämässä eteenpäin. Lisäksi tiedollisesti syrjäytynyt saattaa rakentaa maailmankuvansa täysin virheellisille uskomuksille.

Esimerkiksi opetusministeriö on muistuttanut tiedollisen syrjäytymisen uhkakuvista useamman kerran.

Yksi syypäistä ilmiön olemassaoloon olen minä – tai tarkemmin ottaen koko perinteinen media. Meidän tehtävämme olisi tuottaa tärkeimmät sisällöt niin kiinnostavasti, että tiedollinen tasa-arvo säilyy. Kaikenlaiset ihmiset kaikenlaisista taustoista pitäisi pystyä houkuttelemaan merkittävimpien uutisten äärelle, kaikille olisi hyvä välittää totuudenmukainen kuva yhteiskunnan mekanismeista.

Se on vaan hemmetin vaikeaa. Paljon helpompaa on tehdä niin kuin aina ennenkin, mikä tarkoittaa suomalaisen median kohdalla sitä, että sisällöt suunnataan pääsääntöisesti tiedolliselle eliitille.

Poikkeus pörisee Radio Cityllä. Kanava lähettää kolme kertaa päivässä Motörhead-uutiset, jossa päivän uutisanti lauletaan heviyhtye Motörheadin sävelten päälle. Jos formaatti on saanut tavallisiin uutislähetyksiin nihkeästi suhtautuvat hevikarjut kuuntelemaan maailman tapahtumia, on Motörhead-uutiset ainakin pienen tiedonjulkistamispalkinnon arvoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.