Palvelut valuvat kauemmas

Pientenkin kaupunkien taajamat venyvät, valuvat ja pirstaloituvat.

Siinä missä ennen esimerkiksi Viitasaaren Haapasaaressa oli useampikin kauppa, on nykyään melko hiljainen kylänraitti. Keskustan painopiste on siirtynyt ensin kääntösillan toiselle puolelle, sitten Pappilanmäen alle ja nyt jo mäen toisellekin puolelle.

Kaupparakentaminen hajautuu kauemmas torinlaidalta, yhä laajemmalle alueelle ja yhä isompiin kiinteistöihin.

Saarijärvellä suuntaus on samanlainen. Uusi Lidl rakennetaan Halpa-Hallin viereen, kauemmas kirkonkylästä.

Paikalliset ikäihmiset ovat jo harmitelleet palvelujen etääntymistä. Moni on muuttanut keskustaan palvelujen ääreen, mutta nyt palvelut muuttavatkin pois.

Samalla monien paikkakuntien kaupunkikuva pirstaloituu. Viitasaarella alueet ovat vaihtamassa paikkaa. Kaupparakentamista keskittyy kaupungin kehälle, pois ytimestä. Samalla asuintaloja rakennetaan aiemmalle kauppa-alueelle.

Kirkonkylän käsitys muuttuu. Kirkko voi pian olla kaukana kylästä.

Suuremmissa kaupungeissa palvelujen ääreen pääsee bussilla. Pienillä paikkakunnilla ei pääse. Tarvitaan auto.

Paikkakunta saattaa sahata omaa oksaansa, koska keskustan kerrostaloasunnot houkuttelevat iäkkäämpää väkeä palvelujen äärelle. Niiden palvelujen, jotka sitten valuvat yhä kauemmas.

Paikkakunnilla, joiden väestö on erityisen ikääntynyttä, on kiinnitettävä erityistä huomiota kaupunkisuunnittelun ja rakennusten esteettömyyteen. Suunnittelulla on merkitystä, sillä kaupunkirakenne ei saa eriarvoistaa ihmisiä.

Jatkossa maalaiskaupungeissa saatetaan tarvita entistäkin nohevampaa kaupunkisuunnittelua. Kokonaisuuden rakentumista on voitava hallita, sillä arjen helppous on kilpailuvaltti.

Suuremmissa kaupungeissa on pieniä ja suuria kauppoja rinnakkain. Monilta paikkakunnilta puuttuvat nykyään pienemmät kaupat kokonaan. Kaikki on yhä suurempaa, mutta suuret marketit eivät kuitenkaan ole kaikkien ihmisten kokoisia.

Jos liikkuminen on hankalaa vanhuuden tai sairauden takia, on suuressa marketissa asioiminen miltei mahdotonta. Pitkän matkan kulkeminen maitopurkin ja leipäpaketin takia ei onnistu.

Niidenkin, jotka ovat liikkeellä autolla, voi olla vaikea selviytyä kauppareissusta, sillä parkkipaikat ovat yhä suurempia ja kauempana.

Jokainen investoiva ja työllistävä kauppa on paikkakunnalle pelkkää plussaa. Lisäksi vapaa-ajanasukkaat ovat yhä merkittävämpiä palvelujen käyttäjiä. Osa kaupan asiakkaista saapuu muualta, sekä Viitasaarella että Saarijärvellä käydään paljon myös lähikunnista.

Joillakin paikkakunnilla, esimerkiksi Saarijärvellä ja Jämsässä, harmina ovat samalla olleet keskustan tyhjenevät liiketilat.

Viitasaarella tällaista ongelmaa ei samassa mittakaavassa ole. Sen sijaan haasteena on luoda kirkonkylä, joka palvelee mahdollisimman hyvin kaikkia: sekä liikkuvia vapaa-ajanasukkaita että oman kylän ikäihmisiä.

Eikä lapsiperheitäkään sovi suunnittelussa unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.