Pankkien kannattaa lotrota

Joulukuussa Euroopan Keskuspankki antoi eurooppalaisille pankeille 489 miljardia euroa kolmen vuoden rahoitusta. Korko oli yksi prosentti. LTRO (Long-Term Refinancing Operation), suomalaisittain LOTRO, oli äärimmäisen fiksu temppu. Se vahvisti pankkijärjestelmän maksuvalmiutta ja poisti riskin pankkien kaatumisesta.

Joulukuun potista valtaosa meni pankkien rahoituksen turvaamiseen ja vain pieni osa ns. carry tradeen. Se tarkoittaa, että pankki lainaa rahaa prosentin korolla ja sijoittaa sen kohteeseen, esimerkiksi Italian valtion kymmenvuotiaaseen lainaan, selvästi korkeammalla korolla. Tammikuussa Italian laina pyöri kuuden prosentin tuntumassa. Tästä syntyvä voitto vahvistaa entisestään pankin vakavaraisuutta. Onpa LOTRO nähty myös viekkaana pankkituen muotona.

EKP lupasi uuden satsin helmikuun lopussa. Koko alkuvuoden markkinoilla arvuuteltiin, kuinka paljon pankit uutta rahaa tuolloin halusivat. Helmikuun alussa veikkailut liikkuivat jopa tuhannen miljardin euron lukemissa, mutta pankkien maltilliset lausunnot kuukauden loppua kohden vetivät arvioita alas. EKP:n antamaa rahoitusta on pidetty jopa kriisirahoituksena, eli olisi heikon pankin merkki, jos siihen haluttaisiin turvautua.

 

Pohjoismaisista pankeista vain Danske Bank ja Den Norske Bank lotrosivat joulukuussa. Pankit ovat tarkkoja maineestaan, varsinkin jos LOTRO tulkitaan kriisirahoitukseksi. Pankille tulee käänteinen julkisuusongelma, jos kaikki muut lotroavat. Tällöin pankkia voidaan syyttää tyhmyydestä, jos ei ota halpaa rahaa sisään ja edes aio tehdä voittoa.

Keskiviikkona EKP kertoi, että LTRO kiinnosti pankkeja 530 miljardin euron edestä.

 

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop hehkutti turhaan, että hänellä olisi jotakin suurta kerrottavaa viime viikon maanantaina Barcelonan kännykkätapahtumassa. Ihan kivoja puhelimia hän esitteli, kärjessä maailman tarkin matkapuhelinkamera.

Mutta me sijoittajat odotimme jotakin paljon enemmän. Joku odotti Nokian myyvän älypuhelimensa kokonaan Microsoftille. Osake laski ansaitusti. Nokia ei ole Apple, ainakaan vielä.

 

Kerroin teille elokuussa, kuinka tein sen yleensä viimeisen virheen, mitä sijoitushommissa tekevä voi tehdä: antaa läheiselleen sijoitusneuvoja. Elokuussa ostatin naisella suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita. Listalla oli Kemiraa, Metsoa ja Nokian Rengasta eli varsin syklisiä ja maanrakoon lyötyjä osakkeita. Kovasti jännittävää oli meidän huushollissa.

Sijoitusasioista ei meillä paljoa puoleen vuoteen sitten puhuttukaan, mutta nyt on jo taas sitten voittajan elkeet ilmassa. Voittoa on tullut rutkasti, mutta kuulemma ei vielä riittävästi. Kolmenkymmenen prosentin tuotto ei kelpaa, sillä ammattilaisena minun pitäisi osata moninkertaistaa pääoma, kuuluu kaiku keittiöstä. Emme siis vielä osakkeista luovu. Palaamme aiheeseen ennen kesälomia.

 

Kirjoittaja on strategi, salkunhoidosta vastaava johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.