Paras, hauskin ja karmivin

Hykerryttävä mutta karmiva. Vinksahtanut mutta looginen. Leikkisä mutta vakava. Synkkä mutta kepeä. Omaperäisen suomalainen mutta myös kansainvälisesti uskottava.

Unohtakaa Luokkakokous ja muut tusinakomediat. Tänään Kakkosella nähtävä Jalmari Helanderin Rare Exports on minun papereissani sekä 2010-luvun hauskin että paras suomalainen elokuva.

Pelkästään Rare Exportsin lajityyppi on kiehtovan ristiriitainen.

Esimerkiksi Internet Movie Database luokittelee elokuvan seikkailu-fantasia-kauhuksi, mutta todellisuudessa nuo kolme genreä eivät riitä sisällön kiteyttämiseen. Onhan Rare Exports paikoin hyvinkin tyylipuhdasta toimintaa, paikoin komediaa. Itsekin muistan hekotelleeni pahan joulupukin jahdille leffateatterissa kymmenien muiden katsojien kanssa.

Kaksitoista eri palkintoa voittanut Rare Exports ei silti ole mikään klassinen kauhukomedia. Sellaiseksi elokuva on liian vakava ja liian rauhallinen.

Kun Rare Exports ilmestyi viisi vuotta, sitä pidettiin merkkinä uuden suomalaisen elokuvan läpimurrosta. Kriitikot uskoivat, että aika olisi kypsä persoonalliselle ilmaisulle, jossa ei olla kiinni suomalaisissa perinteissä eikä apinoida ulkomaisia esikuvia.

Kriitikot olivat väärässä. Uusien avausten sijaan ison budjetin suomalaiselokuvat näyttävät pelaavan entistä enemmän varman päälle. Jopa Helanderin seuraava tuotanto Big Game oli pikkunäppärä Hollywood-kopio. Ihan viihdyttävää katsottavaa, mutta kaukana siitä omalaatuisesta rohkeudesta, mitä Rare Exports edusti.

Lopuksi vielä varoitus. Vaikka Rare Exports kertoo joulupukista ja näyttelijöinä on lapsia, kannattaa omat pienokaiset peitellä sänkyyn ennen elokuvan alkua. Rare Exportsissa ei nähdä väkivaltaa, mutta kauhuelokuvamainen visuaalisuus ja vahva jännite saavat aikuiskatsojankin haukkomaan henkeään.

Olen nähnyt kahdesti, kuinka vanhemmat lähtevät itkevien lasten kanssa pois elokuvateatterista. Toinen elokuva oli Coraline, toinen Rare Exports. Kummallakin kerralla oli pakko ihmetellä, miksi lapset oltiin ylipäätään otettu mukaan. On satuja ja on aikuisten satuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.