Parasta laihdutus- ohjelmaa

Media on täynnä kahta asiaa: syömistä ja laihduttamista. Televisiossa ei ole enää vuosiin ollut päivää ilman ruuanlaitto- tai laihdutusohjelmaa, iltapäivälehdet paljastavat julkkiksen laihdutusvinkit tai uuden kohudieetin kerran viikossa. Tällä hetkellä sellainen on muuten sirtuiini-proteiinin aktivointiin perustuva sirt.

Eikä siinä mitään. Syöminen ja laihduttaminen ovat kaikesta päätellen nykyihmisille niin tärkeitä juttuja, että median pitää vastata kysyntään.

Ongelma on vain siinä, että suuri osa ohjelmista ja lehtijutuista on melkoista roskaa. Syyllistävää, saarnaavaa, yksinkertaistavaa ja arvoiltaan kyseenalaista.

Solakan ulkonäön merkitystä korostetaan liikaa, kun ihmisiä pitäisi kannustaa ystävystymään vartalonsa kanssa. Lisäksi terveellistä ruokaa ja kuntoilua tuputetaan valistamalla, vaikka oikeasti tiedon puute on vain harvan ylipainoonsa pettyneen ongelma.

On kuitenkin yksi poikkeus: Marja Hintikka Liveen kuuluva, etenkin radiossa mainiosti toimiva Jenny ja läskimyytinmurtajat. En ole koskaan aiemmin törmännyt yhtä tolkulliseen ruuan, laihdutuksen, kuntoilun ja elämänhallinnan käsittelyyn.

Ohjelma ei tarjoa helppoja vastauksia eikä yritä viihdyttää pullukoiden rääkkäämisellä. Sen sijaan aiheita pohditaan monipuolisesti ja tieteellisesti, myös lihavuuden psykologiaa sekä lihavien yhteiskunnallista asemaa tarkastellen.

Miksi tällaista ei ole enemmän? Vastasin siihen jo. Ohjelma ei tarjoa helppoja vastauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.