Parempaakin odotettiin, mutta nuoret ilahduttivat

Yleisurheilun Amsterdamin EM-kisoista oli lupa odottaa nähtyä parempaa suomalaismenestystä. Totta se on, turha sitä on kieltää.

Siitä huolimatta suomalaisurheilijoiden otteista jäi osin myös ihan hyvä maku. Etenkin monet nuoret suoriutuivat omaan tasoonsa nähden hyvin. Valitettavasti tuo oma taso on vain monessa tapauksessa jäljessä parhaiden eurooppalaisten yleisurheilijoiden tasosta.

Miksi näin. Syyt lienevät yksinkertaiset.

Onko meillä Suomessa seuravalmennus riittävän korkealla tasolla? Varmasti siellä on parannettavaa, mutta tuskin se kovinkaan heikkoa on ainakaan suurimmissa seuroissa.

Onko meillä riittävästi lahjakkaita nuoria yleisurheilun parissa? Uskallan väittää, että ei ole.

Yleisurheilu on kova laji, joka vaatii urheilijalta suuria uhrauksia. Monen muun lajin huipulle tie on kenties helpompi, jopa monin tavoin houkuttelevampi.

Näillä harrastajamäärillä tämä lienee suomalaisen yleisurheilun taso Euroopassa juuri nyt. Sitä se on ollut toki jo vuosia.

Eivät nämä kisat silti mitenkään erikoisen heikosti menneet. Eivät suinkaan, vaikka mitalitili jäi yhteen, eikä Suomi saanut kymmentä urheilijaa pistesijoille.

Nuorissa on kasvamassa uusia menestysurheilijoita. Pistäkää visusti mieleen erityisesti nimet Oskari Mörö, Kristian Bäck, Wilma Murto, Kristiina Mäkelä, Jenni Kangas ja Elmo Lakka. Heistä kuullaan vielä ja uskon monen nousevan vielä mitalikorokkeelle nimenomaan EM-kisoissa.

Eikä kokeneita urheilijoita kannata unohtaa. Antti Ruuskanen on tuttu näky palkintokorokkeella arvokisoissa. Tuskin Tero Pitkämäen uralla alkoi alamäki, vaikka nyt tie nousi pystyyn karsinnassa. David Söderberg jaksaa vuodesta toiseen, vaikka eilen sattui heikompi päivä.

Lähelle finaalipaikkaa ylsivät myös esimerkiksi Linda Sandblom sekä Merja Korpela. Ja vielä aivan kelpo tuloksin.

Kisojen mitalitaulukossa Turkki keikkui kärkipäässä saldolla 4+5+3. Sen voi jättää omaan arvoonsa. Maa oli haalinut edustusurheilijoita itselleen, joten menestyksellä ei ollut mitään maan oman nuorisotyön kanssa.

Kun puhutaan talousdopingista, niin voisiko tätä kutsua puolileikkisästi passidopingiksi?

Kaikki kunnia yksittäisille mitaliurheilijoille siitä huolimatta.

Pohjoismaista esimerkiksi Norjan saalis oli 1+0+2 ja lauantaina tunnin sisällä kolme mitalia saaneen Ruotsin saldo 0+2+2, joten Suomi jäi yhdellä pronssilla selvästi heidän taakseen.

Kirittävää jäi siis tulevaisuuteen myös siinä suhteessa, jos meinaamme olla yleisurheilun arvokisoissa paras Pohjoismaa.

Yleisöä kisat keräsivät lehtereille hienosti. Useampana päivänä stadion oli lähes täysi ja tunnelma kohosi aina, kun hollantilaisurheilija oli suoritusvuorossa.

Kahden vuoden päästä EM-kisoja isännöi Berliini.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.