Parempi kastike mahassa kuin auton tankissa

Enää ei tarvitse piehtaroida jännityksessä yhtään yötä, on jouluaatto. Se on vuoden hauskimpia päiviä myös perheenäidille, mikäli jouluvalmistelut ovat sujuneet hyvin, eikä liika stressi purkaudu kiukkukohtauksina.

Paras hetki joulusta on aattoilta, kun kiireet ovat ohi ja pukki käynyt. Vuotuiset lahjatoiveet ovat täyttyneet eli saa pukeutua uuteen pyjamaan ja pörrösukkiin. Lösähtää sohvalle, avata uusi kirja ja rapistella konvehteja ihan omasta rasiasta.

Uutukaiset patakintaat saavat odottaa käyttöä seuraavaan päivään, sillä ne kädessä ei voi kääntää sivuja eikä noukkia suklaata.

Yllätyslahjat voivat olla vaarallisia joulutunnelmalle, eikä meillä niitä ole harrastettu sen hääpäivän jälkeen, joka meinasi päättyä avioeroon heti ensi minuuteilla. Kun kello oli liikahtanut yli puolenyön ja juhlapäivä koittanut, toi mies innostusta säteillen käsiini paketin. Hän oli pannut merkille haikailuni uuden sienikorin perään ja hankkinut sellaisen yllätykseksi – design-myymälästä.

Noin litran vetoinen kori oli kaunis ja käsin koristeltu, mutta sienimetsään kelvoton. Ehkä siihen olisi voinut kerätä muutamia kauniita sieniä, mutta rouskuteurastukseen se oli aivan liian pieni.

Ns. mainitsin asiasta äänekkäästi, mitä kadun yhä. Harva mies osaa ajatella lahjoja ostaessaan yhtä perusteellisesti kuin nainen, eikä siitä saa olla äkäinen.

Lapsena joulut olivat niukempia kuin nykyään ja moni asia piti jakaa isonsiskon kanssa. Fazerin Parhaimpien ositus sujui lähes sovussa, sillä sisko piti Jääkarhuista ja minä Kiss-Kisseistä. Laktoja ja Rexejä hamutessa tuli jo kilpailua. Pahimmat eli Toscat jäivät äidille, joka väitti tykkäävänsä juuri niistä.

Kuusen hauskin koriste oli maailman liput –köynnös, joka taisi tulla joskus 1960-luvulla Seura-lehden välissä. Kaukaisista maista oli mukava haaveilla lippurivistöä oksille oikoessa. Nykyään suurin osa lipuista pitäisi nyhtää pois ihmisoikeuksien polkemisen tai muun syyn, esimerkiksi vastenmielisen valtionpäämiehen takia.

Tämän joulun ympäristöteko on kinkun paistorasvan kuskaaminen keräyssäiliöihin. Yhden kinkun rasvasta voi kuulemma valmistaa biodieseliä kolmen kilometrin automatkaan.

Syyllistyin uutisesta, sillä kinkun paistoliemi rasvoineen päivineen on herkullista kuumana leivän kera ja mitä mainioin kastikepohja. Sitten tajusin, että ajan yhden kinkun rasvan tuomalla energialla pyörällä ainakin kymmenen kertaa pidemmän matkan kuin autolla, ja helpotti. Napaan vaan, ja tarvittaessa keräysastiasta voi käydä hakemassa lisää rasvaa.

Vuodesta on enää rippeet jäljellä ja on aika kiittää kestotilaajia ja muita lukijoita seurasta ja toivottaa kaikille hyvää joulua ja uutta vuotta! Olkoon vuosi 2017 Suuri Hyväksymisen vuosi, jolloin kohtelemme toisiamme lähtökohtaisesti maailman mahtavimpina tyyppeinä.

Hyväksymisen ihmeellinen voima näkyi esimerkiksi Saara Aallossa, jonka olemus muuttui täydellisesti brittien X Factor -kisan edetessä. Mystinen ”karisman puute” vaihtui loistamiseen ja huippusuorituksiin kehujen ja kannustuksen myötä.

Lopuksi vitsi. Donald Trump katsoi Vladimir Putinin kanssa jouluaattona televisiosta Lumiukkoa.

– Ihan pihalla kuin Putin, Trump sanoi.

– Sulaa lopussa kuin Trumpin kannatus, Putin sanoi.

Mutta sitten he halasivat ja ampuivat molempien mannertenväliset ballistiset ohjukset Kuuhun. Onhan joulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.