Parhaita veroja vihataan eniten

Mitä veroja suomalaiset vihaavat eniten? Niitä, jotka ovat kaikista näkyvimpiä, ainakin mikäli mielipidetiedusteluja on uskominen.

Perinteisesti parjatuimpia veroja ovat perintövero ja polttoainevero. Taannoisen lehtigallupin mukaan kolme neljästä suomalaisesta vastustaa perintöveroa ja yli puolet polttoaineveroa. VATT:n ehdotukset asuntotuloverosta aiheuttivat kansalaisissa kauhistelua.

Harva sen sijaan ajaa vaikkapa arvonlisäveron poistoa, vaikka sitä joutuu maksamaan jokainen huomaamattaan.

Perintöveron poisto on viime aikoina saanut kannatusta useissa puolueissa. Varallisuusvero poistettiin Suomesta vuonna 2005, vaikkei senkään haitallisuudesta ollut selvää näyttöä.

Varsin ironista on, että kansalaisten silmissä inhottavimmat verot ovat taloustieteilijöiden joukossa yleisesti parhaina pidettyjä, sillä ne vääristävät vähiten ihmisten käyttäytymistä. Monet muut verot taas heikentävät esimerkiksi työnteon kannustimia.

Esimerkiksi perintövero ei heikennä kenenkään halukkuutta ottaa työtä vastaan, eikä vähennä tarvetta teettää työtä. Harva on myöskään nähnyt suuresti vaivaa oman perintönsä eteen. Lisäksi perintövero kohdistuu selvästi vahvemmin rikkaisiin kuin köyhiin.

Ehkä perintöveron epäsuosion takana on se, että kuolemaa on niin vaikea vältellä?

Perintöveron poistoa on viime aikoina perusteltu erityisesti perheyritysten työllistämisellä. Allekirjoittaneelle on kuitenkin jäänyt epäselväksi, miksi toimivan yrityksen periminen ilman kustannuksia olisi yhteiskunnalle lähtökohtaisesti parempi ratkaisu kuin yrityksen myyminen osaaville ammattilaisille.

Perintöveroa vastustetaan myös siksi, että peritty varallisuus on jo kerran verotettua (yleensä). Entä sitten? Optimaalisen verotuksen teorian mukaan juuri veropohjan laajuus on tavoiteltavaa – silloin verotusta on vaikeampi kiertää.

Taloustieteilijöiden inhokki varainsiirtovero taas ei herätä kansalaisissa suuria tunteita, vaikka se vähentääkin kannusteita muuttaa työn perässä.

Keskusteluja seuratessa tuntuu siltä, että monilla suurin syy vastustaa eräitä verotusmuotoja, vaikkapa perintöveroa, on ajatus siitä, että se voi osua omalle kohdalle. Olisivatko ihmiset sitten onnellisempia maksaessaan saman summan elämän mittaan ansiotuloveroissa?

Ehdotus asuntotuloverosta sai aikanaan tyrmäävän vastaanoton, vaikka perusteita omistusasumisen verosuosimiselle vuokra-asumiseen nähden on vaikea löytää. Polttoainevero taas ehkäisee ympäristölle haitallista toimintaa.

Osa perustelee inhottavina pidettyjen verojen poistoa sillä, että Suomessa verotetaan ylipäänsäkin liikaa. Heille haluaisin kuitenkin esittää kysymyksen, miksei ensin poistettaisi sellaisia veroja, jotka eniten haittaavat taloudellista toimeliaisuutta?

Tiivistettynä voidaan sanoa, että vähiten vastustusta aiheuttavat verot, joita on helppo kiertää. Tällaiset verot kuitenkin vääristävät eniten ihmisten käyttäytymistä, eli ovat veroteorian näkökulmasta kaikkein tehottomampia.

Jos valtion palveluita halutaan ylläpitää, on veroja kerättävä jostain. Mieluiten sieltä, missä ne lisäävät vähiten tehottomuutta ja vähentävät eniten eriarvoisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.