Passillasi pääsee myös meppilään

Intia, Nepal, Venäjä, Viro, Marokko, Turkki, Albania ja Kroatia. Leimat koristavat kuperaa, seitsenvuotiasta passia, joka on kiertänyt toisetkin mokomat maat, tosin sivujaan tahrimatta.

Kaksi vuotta sitten passini päätyi Brysselin palatsimaiseen parlamenttitaloon - paikkaan, jossa jokaisen EU-kansalaisen tulisi ilman muuta käydä.

372 000 neliön meppilä (tai siis Altiero Spinelli -rakennus) ei ole vain europoliitikkojen työasema. Se on myös paikka, jossa kotimaisesta, ulkomaisesta ja sekamaisesta muovataan jopa minua koskevia käytäntöjä sekä määritteitä.

Toisaalta ASP:ksi lyhentyvä talokomistus on vain osa Brysselin parlamenttikompleksia, ranskaksi sorisevaa Espace Léopoldia. Rakennuksilla käy vuosittain noin 300 000 vierasta, joista viime vuonna 4 500 oli suomalaisia.

Miten olisi visiitti EU-byrokratian labyrinttiin? Siltä varalta, että innostut lähtemään, olen kirjannut seuraavanlaisen ehdotelman päivän ohjelmasta. Repäise se mukaan.

1. Seuraa suuristuntosalin lehteriltä, mitä valiokunnissa vaahdotaan ja mini-istunnoissa missioidaan. Istunnot välitetään myös tv:n kautta eri puolille parlamenttia.

2. Valitse yksi ASP-rakennuksen viidestä tornista ja kapua sen huipulle, 17. kerrokseen. Kuvaamisen arvoisia näkymiä löytyy tosin jo alemmilta kerrostasanteilta.

3. Ota kontaktia parlamentin työmyyriin kahvikupin äärellä. Parlamentissa on kaksi omintakeisesti sisustettua kuppilaa, joissa käy liuta kymmeniä tuhansia meppejä, avustajia, lobbareita, virkamiehiä, diplomaatteja ja turisteja.

4. Testaa kielelliset kykysi. Virallisia kieliä EU:ssa on 23, ja puhujia löytyy siinä missä kirjallistakin materiaalia erinäisistä tiedotuspisteistä. Tulkkejakin risteilee parlamentissa ihan mukavasti.

5. Nauti annos nykytaidetta. Sitä on saatavilla parlamentin auloissa, joissa pidetään usein näyttelyitä.

6. Soluttaudu meppiläisiin ruokakaupassa! Kumpi on parempaa: käyrä vai suora kurkku? Viritä väittely aiheesta kuin aiheesta.

7. Opeta meppiä leuanvedossa, parlamentin kuntosalilla.

8. Heittäydy hetkeksi parturiin ja ota freesi tuliaiskampaus, josta EU-käynti muistuu mieleen pidemmänkin aikaa.

9. Osta kioskista kortti, kerää se täyteen meppien nimikirjoituksia ja pistä postiin.

10. Lounasta lopuksi yhdessä meppilän ravintoloista, älä kioskilla.

Yöpyminen. Parlamentissa ei ole tarjolla majoitusta - ei edes mepeille. EU-edustajien työhuoneet eroavat yksiöistä ja kaksioita siinä, että niistä puuttuu sänky ja keittiö. Sohvallakin saa huilia vain päivisin.

Turvallisuus. Veitset ynnä muu sopimaton jäävät parlamentin turvatarkastuksiin. Pankkiryöstäjätkin ovat selvinneet ilman niitä.

Raha ja valuutta. Euro. Liikkeellä on tavallista enemmän erikuvioisia kolikkoja. Pankit tarjoavat tosin pääasiassa sitä samannäköistä kahisevaa - eivät kilisevää.

Milloin mennä? Brysselissä työskennellään maanantaista torstaihin, kolmena viikkona kuukaudessa. Selvitä etukäteen, missä vaiheessa meppien viikkokierto kulkee.

Miten mennä?

Tiettävästi yksikään suomalainen matkatoimisto ei järjestä pakettimatkoja parlamenttiin. Vuoden sisällä parlamentin yhteyteen avataan kuitenkin uusi ja pramea 6 000 neliömetrin vierailijakeskus, jossa voi muun muassa ryhtyä mepiksi - roolipelissä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.