Pastafari, riekkisläinen ja jeditemplari

Uskonnot ovat siitä veikeitä, että yksikään ei ole sen oikeammassa kuin toinenkaan. Paitsi tietysti uskovan mielestä. Joka on myös sitä mieltä, että kaikki toisin ajattelevat ovat väärässä.

Uskonnoissa on myös se jännä piirre, että niitä on sekä uusia että vanhoja. Vanhimmat arvuuttelut kuoleman jälkeisestä meiningistä sekä leppäkerttujen, kivien ja pilvien luojasta ajoittuvat kivikaudelle. Tuoreimpia visioita kaiken olevaisen näkymättömästä puolesta edustavat esimerkiksi skientologia ja unitaariuniversalismi.

USKONTOON KUULUU myös kaikensorttinen kiivailu. Kun profeetan parran väristä ei päästä yksimielisyyteen, jakautuu uskonto kahtia. Näin on käynyt monen monituista kertaa, etenkin näillä kulmilla harjoitetun kristinuskon parissa.

Tätä nykyä lunkeina tunnetut luterilaiset ovat taas kovan paikan edessä, kun Kuopion piispa Wille Riekkinen ilmoitti olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, mikäli Suomeen säädettäisiin sukupuolineutraali avioliittolaki.

Modernissa sivistysvaltiossa tällainen laki on itsestäänselvyys, mutta uskonnollisten yhteisöjen sisällä homosteluun, lihansyöntiin, tiettynä viikonpäivänä katon naulaamiseen ja määrätyssä asennossa oikeaan suuntaan kumartamiseen saapi suhtautua kuten joku vanha mies on joskus tuhat vuotta sitten pergamentille raapustanut.

JOS TÄSTÄ viimeisimmästä asiasta ei päästä yksimielisyyteen, joka siis joidenkin mielestä on koko kosmoksen luojan silmissä ihan hirveätä, toisten ajatuksissa taas kategoriaa selitätkö-vielä-kerran-että-mitä-ihmettä-se-mulle-kuuluu-mitä-kaksi-aikuista-keskenään-tekevät, saattaa Suomenkin valtionkirkossa revähtää levälleen ammottava skisma.

Luotan siihen, että luterilaisten ultra boyseista löytyy vanhaa kunnon hyvää raamatullista kiivailuhenkeä, jotta tästä homppeleiden ja lessujen tasa-arvohömpötyksestä saadaan aikaan oikein kunnon riita.

EHDOTAN USKONNOLLISEN oikeiston hengessä markkinataloudellista ratkaisua, jossa vapaa kilpailu korjaa kaikki ongelmat. Jakautukoon kirkko kahtia, riekkisläisiin ja vanhoillisiin.

Riekkisläiset voisivat tuulettaa samassa rytäkässä pyhää papyrustaan enemmänkin. Pudotetaan ne hassuttelut naapurin vuohien himoitsemisesta, parran ajamisen paheellisuudesta ja uskottomien kivittämisestä veke ja lisätään nykyajan kansalaista askarruttavia pulmia kuten saako 13-vuotias perustaa Facebook-profiilin ja saanko ottaa pikavipin, jos käytän sen virvokkeisiin ja sarjakuviin?

Vanhoilliset voivat puolestaan pysytellä paimentolaissäännöissään ja kaikki uutta uskontoa shoppailevat voivat valita näiden kahden väliltä.

KUKAAN EI TIEDÄ mitä tulevaisuus tuo, mutta se on saletti, että läjäpäin jännittäviä uusia uskontoja on luvassa.

Uusia kiintoisia suuntauksia on muun muassa pastafarismi, joka on syntynyt väitteen pohjalta, että kaikkia uskontoja tulisi kohdella tasaveroisesti, mikäli kristityt alkavat sanella esimerkiksi kouluopetuksen sisältöä. Yhtä vähän kuin voit todistaa että judeo-kristillistä jumalaa ei ole olemassa, voit todistaa että universumia ei luonut lentävä spagettihirviö.

Tulevaisuuden uskontoja on epäilemättä myös esimerkiksi usko Tähtien sota -mytologian voimaan. Kun riittävä määrä aikaa on kasvattanut vaadittavan määrän mystiikan naavaa jedien ja sithien ympärille, on meillä käsissämme uusi uskonto.

Olkoon voima ja/tai Hänen nuudelimainen ulokkeensa ja/tai Herra kanssanne.

Kirjoittaja on B-osan tuottaja.