Pelasta maailma

Olen kyynikko lyhyellä tähtäyksellä, mutta optimisti pitkällä. Kumpaakin vielä hyvin selkeästi. Kun tähän lisää luontaisen allergian kaikkia in- ja muoti-ilmiöitä kohtaan, lopputulos on iloinen känkkäränkkä, jonka mielestä kaikki asiat menevät ensin pieleen ennen kuin loppujen lopuksi järjestyvät.

Karvat saa pystyyn muun muassa termi ilmastonmuutos, koska siihen törmää nykyään ärsyttävän usein. Älkää ymmärtäkö väärin. En kuulu ilmastonmuutoksen kiistäjiin. Minusta asialle pitäisi todella tehdä jotain ja nopeasti. Olen myös valmis tekemään henkilökohtaisia aineellisia ja elämäntavallisia uhrauksia planeettamme puolesta, kunhan ne eivät ole aivan kohtuuttomia. Toisaalta, en voi myöskään pidätellä riemuani lauhempien talvien ja pidempien kesien vuoksi.Kyynikko ja muodinvastustaja nousee esiin telkkarin uusia elämäntapaohjelmia katsoessa. Kuin kaikki olisivat yhtäaikaa huomanneet, että nyt pitää olla vihreä ja ajatella luontoa. Kierrätetään ja säästetään, eko sitä ja eko tätä. Ollaanko nyt pelastamassa maailmaa vai ratsastetaanko vain muoti-ilmiön aallonharjalla?

Hyvä kysymys tietenkin on, onko sillä mitään merkitystä. Vain lopputuloksella on. Jos eko-ohjelma on tehty euronkuvat silmissä, mutta se saa aikaan myönteisiä tuloksia, niin mitä väliä tekijöiden motiiveilla muka on? Ei olekaan.

Parempia motiiveja parantaa maailmaa ei olekaan kuin itsekkyys ja ahneus. Nehän ovat koko viherajattelun pohjana: ihmiskunta yrittää pelastaa planeettansa, jotta voisi käyttää sitä hyväkseen pidempään. Evoluution tarkoitus on, että laji pysyy elossa ja jatkaa sukua. Siihen pyrkivät yhtälailla niin kirahvi kuin myös homo sapiens. Kirahvi ei tosin ajattele asiaa tietoisesti, ilmeisesti.Ehkä minun pitäisi olla muoti-ilmiöstä vain kiitollinen. Kun enää ei kehdata tehdä 9532. paritus-realityä, joten tehdään 24. ekosarja. Enemmän itseänikin roskien kierrätys kiinnostaa kuin kiimaisten tomppelien lemmenleikit. Tai ainakin se ärsyttää tv-viihteen nimissä tehtynä vähemmän.

Luonteeni mukaisesti uskon vakaasti, että maailma pelastuu. Sitä en tiedä, onko tv-sarjoilla asiaan suurtakaan merkitystä. Mutta medialla yleisesti on. Media on hyvä syyllinen lähes kaikkeen mutta media on myös tehokas tiedonjakaja ja siten sankari. Motiiveistaan riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.