Pelastuuko Suomi?

Pelastuuko Suomi ja Äänekoski siinä sivussa? Tätä joutuu miettimään, kun kuuntelee valtakunnassa vellovaa keskustelua.

Kaikki meni eduskuntavaalien jälkeen poikkeavankin sutjkasti. Juha Sipilän (kesk.) johdolla syntyi nopeasti ja tehokkaasti hallitusohjelma, jossa oli ja on paljon hyvää.

Tavoitteeksi tuli aivan oikein työllisyyttä edistävä kasvu. Kiitosta sai sekin, että tiestön parantamiseen ohjattiin 600 miljoonaa euroa.

Sitten alkoi vaikeiden ja vielä vaikeampien asioiden ratkominen. Valtion ja kuntien menoja oli myös pakko leikata, koska velan määrä lähestyy kansallista kipukynnystä.

Edessä on leikkauksia, joista paljon osuu heikossa asemassa oleviin suomalaisiin. Miljardisäästöjen kaivaminen on silkkaa tuskaa sekä päättäjille että varsinkin kansalaisille.

Älämölöstä päätelleen maassa asuu vain heikossa asemassa olevia lukuun ottamatta kolmea ökyrikasta pääjohtajaa, jotka lupasivat leikata viisi prosenttia tuloistaan seuraavien neljän vuoden ajan.

Leikkauksiakin vaikeampaa taitaa silti olla kasvun edellytysten löytäminen. Olisi saatava yhteiskuntasopimus, joka hyydyttää palkkojen nousun ja palauttaa suomalaisen työn kilpailukyvyn vientimarkkinoilla.

Ei näytä auttavan vaikka maailmalta on kuultu ja nähty esimerkkejä keinoista, joilla kasvu on saatu liikkeelle. Apu on saatu matalista palkankorotuksista ja maltillisesta verotuksesta

Saksa on paras esimerkki. Ankeaan jamaan ajautunut maa korjasi kurssia 2000-luvun alussa ja on nyt Euroopan talouden ehdoton tähti.

Vastaus otsikon kysymykseen on kaikista ongelmista huolimatta, että varmasti Suomi ja Äänekoski siinä sivussa pelastuu.

Kuinka syvälle menemme ja kuinka kauan pelastusoperaatio kestää, siitä ei ole kenelläkään tietoa. Irlanti ja Lieuttua hoitivat omia ongelmiaan nopealla aikataululla.

Kreikasta taas näemme, että muutokset voivat kestää kauan. Ateenassakin vihdoin tultu viimeiselle rannalle, kun lainoittajat eivät enää suostu antamaan lisää.

Saako Suomen muutoksen aikaan Sipilän hallitus vai vasta seuraava? Sen päätämme me suomalaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.