Peli, jonka panoksena on yhden aikakauden päättyminen

Jouni

Huttunen

Myöhään huomenna - kellon viisarien ollessa noin 22.20 - päivitetään Suomi-futiksen isoa ikkunaa karulla ja aktuaalisella pensselillä.

Suomen ja Venäjän MM-karsintakohtaaminen on pelattu juuri päätökseen, eikä pelin lopputulemalla voisi suurempaa merkitystä olla.

Huuhkajien voitto pitäisi Etelä-Afrikan lopputurnaukseen johtavan riman vielä kannattamillaan. Tasapeli nakertaisi ikuisen unelman siipiä ja mahdollisen tappion jälkeen katseet voitaisiin siirtää seuraaviin karsintoihin.

Taas kerran.

Yksittäiseen karsintapeliin on tuskin koskaan ladattu vastaavia odotusarvoja.

Jos Suomi häviää, joutuu päävalmentaja Stuart Baxter harkitsemaan vakavasti maajoukkueen nuorennusleikkauksen aikaistamista.

Jari Litmanen (38) pelaa viimeistä arvokisakarsintaansa. Jaksavatko myöskään Sami Hyypiä (35), Jonatan Johansson (35) ja Joonas Kolkka (34) hypätä enää syksyllä 2010 käynnistyvien EM-karsintojen rattaille.

Ja mitä miettinevät Jussi Jääskeläinen (34) ja Hannu Tihinen (33)?

Baxter ei voi heivata kertalaakista eläkkeelle koko vanhaa runkokaartia, mutta ison muutoksen ovella ollaan, jos Venäjältä huomenna turpiin tulee.

Siinä kuviossa muutama kokenut kettu on pelannut viimeisen maaottelunsa.

Futisromantikkojen villeimmissä visioissa Litmanen, Hyypiä ja kumppanit kruunaavat pitkät uransa johtamalla Suomen vihdoin arvokisojen lopputurnaukseen.

Se saattaa vain vaatia - Venäjän voittamisen lisäksi - täyttä pistepottia Walesilta kotona ja Liechtensteinilta vieraissa, Azerbaidzhanin kaatamista Bakun perunapellolla sekä vähintäänkin pistettä Saksalta vieraissa.

Helppo nakki?

Keskiviikkona nähtävän näytelmän draaman kaari vaati alleen lauantain Liechtenstein-kaatoa. Se saatiin, eikä voiton nihkeydellä ole enää mitään merkitystä.

Nyt pelataan aivan uudella käsikirjoituksella.

Mikä on venäläislähtöisten Eremenkon veljesten rooli? Entäpä maalivainuaan ja itseluottamustaan etsivän Mikael Forssellin iskukunto? Ja jatkuuko nykyisin laitapelaajaksi istutetun Jonatan Johanssonin uskomaton maaliputki maajoukkueessa?

Johansson on viimeistellyt kuudessa viimeisimmässä maaottelussa kuusi maalia. Antti Muurisen päävalmentajakaudella hyökkääjänä esiintynyt paraislainen poti pahimmillaan maajoukkueessa maalittomuuden tuskaa liki kaksi vuotta putkeen.

Suomi sentään pelaa vielä MM-lopputurnauspaikasta.

Viisi peräkkäistä MM- tai EM-lopputurnausta kokenut Ruotsi on jo ulkona.

Ai että..no antaapa olla.

jouni.huttunen@

savonsanomat.fi

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.