Pelistä pois!

On olemassa eräs asia, jota harva yli 14-vuotias enää tekee. Me nuoret elämme sitä aikaa elämästämme, kun se alkaa vähitellen hiipua niiltäkin, joilla sitä vielä on jäljellä. Se korvataan enimmäkseen keskustelulla ja työnteolla. Lopulta sitä ei enää ole jäljellä kuin aivan hitunen tai pahimmassa tapauksessa ei yhtään. Surullista, kyllä, mutta toisaalta harvat sitä oikeastaan kaipaavat. Mutta ne, jotka kaipaavat, alistuvat liian usein yksinkertaisesti elämään ilman sitä.

Minä olen yksi heistä. Mutta alistumisen sijaan olen päättänyt yrittää säilyttää sen niin kauan kuin suinkin pystyn. Tähän mennessä olen onnistunut varsin hyvin. Olen viettänyt sen kanssa tänä kesänä jo viikon, mutta seuraavaan kertaan voi ikävä kyllä olla aikaa. Se on satunnaista ja aina lyhytaikaista, mutta koska olen valinnut seurani oikein ja jopa kirjaimellisesti työskennellyt sen eteen, se on edelleen siellä.

Puhun nyt leikistä. Hippa, polttopallo, kirkonrotta ja silmäniskumurhaaja. Vaimonryöstö, lännen nopein, perheet ja myöhässä töistä. Jos tunnistit ja osaat leikkiä toisenkin listan leikkejä, olet onnekas ja mahdollisesti hauska ihminen. Mutta ikävä totuus on se, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä nopeammin menetät kiinnostuksesi ja unohdat säännöt.

Ainoat tilanteet, joissa takuuvarmasti nykyään leikitään, ovat tutustumispäivät ja nekin ovat tilanteita täynnä kiusaantunutta huokailua ja muiden reaktioiden vahtaamista. Vapaata leikin ilmapiiriä on vaikea löytää.

Joillakin ihmisillä halu leikkiä säilyy aikuistumisesta huolimatta. Sen toteuttaminen on kuitenkin vaikeaa. Maailma yrittää pakottaa luopumaan siitä, mutta sen pystyy säilyttämään, jos todella haluaa. Leikin ei tarvitse olla jotain, josta täytyy kasvaa ulos.

Kirjoittaja aloittaa syksyllä toisen vuotensa Cygnaeus-lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.