Peltonen vahvoilla ja samoin Yle

Tuula Peltonen nousi demarinaisten puheenjohtajaksi. Tehtävä on näkyvä. Se voi luoda myös Peltosen uralle tulevaisuudessa nostetta.

Jämsän seudulla on nyt vaikutusvaltaa.

KAIKU kirjoitti viime viikonloppuna jälleen Yleisradiosta. Ja samoina päivinä oli äänessä 70-vuotissyntymäpäivien haastattelussa myös Kieku, jolle Yleisradion rahoitus on ollut lempiaihe jo vuosia.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen väitteli vuosia (Sanomien kotimaan lehtien johtajana) Yleisradion rahoituksesta Mikael Jungnerin kanssa. Jungner joutui sivuun, mutta ongelma jäi. Maan suurin mediayhtiö Sanoma Oyj jaksaa jauhaa edelleen Ylestä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo on aiheeseen palannut tiuhaan tahtiin.

Sanomien kamppailu Yleä vastaan on ollut suomalaiselle lehdistölle turmiollista. Ylen uutisten päätoimittaja Atte Jääskeläinen pesi mielipidelehden väittelyartikkelissa Pentikäisen ja nosti esiin verolukuja, jotka sitten sanomalehdet saivat syötäväkseen. Jääskeläinen on entinen hesarilainen ja oli Janne Virkkusen jälkeen vahva vaihtoehto Helsingin Sanomien päätoimittajaksi.

Toinen oli Aamulehden Matti Apunen, joka taisi sitten suivaantuneena lähteä elinkeinoelämän EVAn propagandajohtajaksi. Virkkusen seuraajaksi tuli portaan alaspäin Pentikäinen, joka ilmeisesti joutui huomaamaan, että hänestä ei tulekaan Sanomien suurta miestä.

Mutta takaisin Ylen ja Sanomien hegemoniakamppailuun. Se tuntuu jo turhalta. On kummallista, että suuren pörssiyhtiön ykkösmies jaksaa aina puhua samasta asiasta ja tulokset ovat siitä niin laihoja.

YLEN uudeksi rahoitusmalliksi voi nousta idea yle-maksun upottamisesta kiinteistöveroon. Nykyinen tv-maksu ei Ylen kannalta toimi, kun liian moni suomalainen jättää maksun maksamatta.

Yleisradion menojen upottaminen valtion budjettiin yhdeksi menoeräksi ei taas innosta hallituspuolueita. Valtion menoja ei haluta paisuttaa eikä ainakaan kokoomus halua nostaa tuloveroprosenttia. Niinpä kiinteistöveron korottaminen korvamerkityllä Yle-hinnalla voi olla kompromissi. Kiinteistöveroa ei pääse karkuun, joten Ylen tulot olisi turvattu.

Kiinteistöverossa Ylen rahoitus tulisi välillisesti kaikkien maksettavaksi. Myös yrityksille lankeaisi kustannus Ylen toiminnasta.

KIEKKOVÄKIVALTA puhuttaa taas. Aihe on kyllästyttävä. Siitä kohistaan joka vuosi, koska SM-liiga tuomitsee kaukalotappeluista vain nimellisiä rangaistuksia. Jos pelaajia ja valmentajia rankaistaisiin tappelusta vaikkapa vuoden mittaisella pelikiellolla, tappelut loppuisivat.

Mutta myös yleisö haluaa väkivaltaa. Tappelut vetävät katsojia ja sitä liiga haluaa. Mutta kummallista on, että treenatut miehet eivät kiekkotappeluissa saa naapuria sairaalakuntoon. Onkohan kyse teatterista?

Mikä ero muuten on sillä, että kaukalon sisällä tappelu on kaksiminuuttisten asia, mutta katsomossa tai kadunkulmassa tappelusta tulee oikeusjuttu? Ei saisi olla mitään eroa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.