Pienen kunnan isot ihmeet

Tänään Kannonkoskella juhlitaan nyky-Suomessa perin harvinaista tapahtumaa: uuden kunnantalon vihkiäisiä. Hienoa, että pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) arvosti juhlan vierailun arvoiseksi.

Viime vuoden maaliskuussa noin 1 500 asukkaan Kannonkoski oli murheen vallassa. Yksi kylän maamerkeistä, kunnantalo, oli traagisesti tuhopoltettu maan tasalle. Pienen mutta pippurisen kunnan päättäjät eivät kuitenkaan jääneet alakulon valtaan vaan läksivät ripeästi suunnittelemaan uutta.

Nyt on yhteisen juhlan aika. Uudessa noin 500-neliöisessä kunnantalossa on avoimet ovet koko loppuviikon. Vajaan 1,5 miljoonaa euroa maksanut talo on tehty nykyaikaiseen tapaan mahdollisimman muunneltavaksi. Jos hallinnon tarpeet vähenevät, tiloja voi muuttaa vaikka vanhusten iloksi.

Talousvaikeuksista huolimatta Kannonkoski on pysynyt sitkeästi omillaan. Asukkaat toki käyttävät sujuvasti naapurikaupunkien Saarijärven ja Viitasaaren palveluja, mutta toisinpäinkin liikennevirrat kulkevat – onhan Kannonkosken Piispala pohjoisen Keski-Suomen liikuntakeidas vailla vertaa.

Piispala on varmasti Kannonkosken suurin ihme kautta aikojen: suosittu luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukohde Jauhoniemessä Kivijärven rannalla. Kunnan kokoon nähden hulppea leirikeskus sai alkunsa vaatimattomana kesäleiripaikkana toimineesta vanhasta kyläkoulusta 1980-luvun alussa.

Leirikeskus on laajentunut vuosi vuodelta harppauksin. Sieltä löytyy muun muassa keilahalli, jäähalli curling-kenttineen, kolmen altaan uimahalli, frisbeegolf-rata, jousiammuntapaikat ja tietenkin useita saunoja sekä pari kilometriä hiekkarantaa.

Piispalan syntyyn vaikutti merkittävästi Kannonkosken tunnetuin vaikuttaja, kansanedustajanakin pitkään toiminut Johannes Leppänen.

Piispalasta on tullut Suomen suurin leirikoulujen järjestäjä; vuosittain erilaisia leirejä on noin 250. Suomen jääkiekkoliitto järjestää suurimman osan kiekkoleireistään ja turnauksistaan juuri Piispalassa. Yksi paikan erikoisuus ovat jäärippikoulut.

Piispala on yksi kymmenestä valtakunnallisesta nuorisokeskuksesta, jota tuetaan vuosittain veikkausvoittovaroista. Vuodesta 2010 lähtien Piispala on saanut veikkausvoittovaroista yhteensä yli 3,5 miljoonaa euroa, mikä on sen liikevaihdosta noin 20 prosenttia (Ksml 9.7.).

Piispalalla on Kannonkosken kunnan kanssa sopimus, jolla esimerkiksi koululaiset saavat ilmaisia uintikertoja ja uimaopetusta. Toimintaa on myös napero- ja seniori-ikäisille. Palvelusopimuksen arvo on kuntalaisille vuosittain noin 50 000 euroa.

Ihme sekin, että Kannonkosken kokoisesta kunnasta löytyy vietnamilainen ravintola – eikä edes keskustasta vaan Vuoskosken entiseltä kyläkoululta. Omalla nimellään toimivan ravintolan lisäksi Huynh Nhu Karjalainen tunnetaan Keski-Suomen toreilla kalakukoistaan, ruisleivistään ja karjalanpiirakoistaan, joihin hän sai opit aikoinaan suomalaiselta anopiltaan.

Keskeltä korpea löytyy pikkukunnan kolmas matkailuihme, ympäri vuoden ravintola- ja majoituspalveluja tarjoava Lakomäen Metsäkartano. Tilan päärakennus on rakennettu jo vuonna 1885.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.