Pienen pienillä urheilulajeilla ongelmat ovat sentään suuren suuret

Vaikka Liberecin MM-hiihdot menivätkin suomalaisittain aivan loistavasti, ovat hiihdon asiantuntijat aiheellisesti huolissaan lajin tulevaisuudesta. Nuoria lupauksia on vuosi vuodelta vähemmän, ja esimerkiksi nuorten SM-hiihtojen tuloslistat paljastavat tason kapeuden kaikessa kaameudessaan. Kestävyysurheilu on out, eivätkä vähälumiset talvet ole ainakaan auttaneet asiassa.

Todellinen kaameus paljastuu kuitenkin vasta pienemmistä lajeista. Maastohiihto suurena lajina pysynee hengissä myös tulevaisuudessa, mutta kuinka käy esimerkiksi ampumahiihdon, yhdistetyn hiihdon ja hiihtosuunnistuksen, kun suomalaisten hiihtotaito huononee vuosi vuodelta.

Näiden pienempien lajien kohdalla ongelma nousee ännänteen potenssiin maastohiihtoon verrattuna. Julma eloonjäämistaistelu on jo alkanut, eikä siitä taistelusta tule helppoa.

KUVAAVAA ON, että ampumahiihdon nuorten SM-kisoissa viestimitalin pystyi tänä talvena saamaan useassa sarjassa vain maaliin asti hiihtämällä tai että hiihtosuunnistuksen SM-kisoissa 60-vuotiaiden sarjaan osallistui kolminkertainen määrä kilpailijoita 20-vuotiaisiin verrattuna.

Esimerkit kertovat tylyä kieltään. Jos jotain ei keksitä, pienet hiihtolajit kuolevat auttamattomasti. Ja se on sääli, sillä ampumahiihto ja hiihtosuunnistus ovat monipuolisina lajeina jopa mielenkiintoisempia kuin maastohiihto.

Erityisesti ampumahiihdon tilanne huolestuttaa ja jopa kummastuttaa. Maailmalla se on ajanut jo maastohiihdon ohi, mutta Suomessa on uhka, että siitä tulee marginaalilaji.

PIENTEN LAJIEN osa ei ole kadehdittava. Hiihtolajien esimerkki siitä, että pienillä lajeilla ovat suuret ongelmat, ei ole ainoa laatuaan. Vastaavalla tavalla myös taloudellinen taantuma kirpaisee pieniä pahemmin kuin suuria.

Kun on taloudellisesti tiukkaa, on selvää, että yritykset miettivät erittäin tarkasti, millä tavoin tukevat urheilua. Eikä tarvitse olla edes kovinkaan välkky talousnero ymmärtääkseen, että yritysten eurot menevät huonoina aikoina vain niille lajeille, jotka näkyvät julkisuudessa.

Käytännössä edellinen tarkoittaa sitä, että Jyväskylässä tukirahaa riittää JYP:lle ja ehkä JJK:lle, mutta muilla toiminnan pyörittäminen ei voi perustua tukieuroihin. Tai sitten käy huonosti, takuuvarmasti.

Käytännössä taloustaantuma tarkoittaa pienillä lajeilla sitä, että on pakko ruveta tinkimään ammattimaisuudesta. Kun rahaa ei ole, ammattimainen kilpaurheilu muuttuu monessa paikassa enemmän harrastukseksi.

Toivoa sopii, että harrastajia löytyy. Pieni kun on aina niin kaunista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.