Pihistelemällä kohti unelmaa

Minulta on tentattu useaan otteeseen, miten kenelläkään voi olla varaa näin pitkään irtiottoon työstä. Ja samaan hengenvetoon on todettu, että ”en minä vain pystyisi”.

Rahoitin irtiottoni myymällä kaiken, minkä omistin ja minkä suinkin pystyin rahaksi muuttamaan. Lähtöä valmistellessani tein lisäksi valtavasti töitä ja säästin kaikessa, missä pystyin. Hivoin hulluutta pihistellessäni: laimensin shampootkin vedellä niin, että yksi pullollinen kesti tavallista pidempään.

Jokainen euro, jonka sain säästettyä, oli plussaa matkakassaani. Rahaa jäi säästöön, kun karsi elämästä kaiken, mitä ei välttämättä tarvinnut. Peruin lehtitilaukset, maksulliset tv-kanavat ja kuntosalijäsenyyden. En ostanut mitään turhaa, ja mietin jokaisen asian kohdalla, tarvitsinko sitä todella.

Aiemmin olin jatkuvassa luottokorttikierteessä, ja pankkitilini tyhjeni viimeistään viikkoa ennen palkkapäivää. Nyt tilillä oli katetta vielä palkkapäivänäkin.

Sain rahaa sen verran säästöön, että tiesin pärjääväni ensimmäiset kuukaudet vallan mainiosti. Sain lisäksi reissun aikana useiden kuukausien ajan palkkaa, sillä työnantaja maksoi kaikki jemmassa olleet lomapäivät ja ylityötunnit pikkuhiljaa pienissä erissä. Näin sovimme ennen matkaan lähtöä.

Jokainen sentti on kuitenkin itse ansaittu. En ole saanut vuorotteluvapaakorvauksia enkä ole elellyt hetkeäkään kenenkään verorahoilla. Nämä meidän verorahamme tuntuvat usein olevan se seikka, joka korventaa eniten. Siitä saa lukea myös kommentointia internetin keskustelupalstoilta.

Aasiassa eläminen on halpaa, jos niin haluaa. Elän kuukauden kepeästi sillä rahalla, jonka jouduin käyttämään pelkästään asuntoni vuokraan Helsingissä.

Mukavuuksista olen joutunut tinkimään enkä syö oikeastaan koskaan ulkona. Joudun kieltäytymään, kun kaverit pyytelevät illallisille tai suunnittelevat päheitä sukellusreissuja. Enkä voi ostella uusia vaatteita hajonneiden tilalle vaan tyydyn parsimaan pahimmat rispaantumiset. Silti ei harmita pätkääkään.

Elämä on valintoja, ja minun valintani on elellä yksinkertaista, nuudelivoittoista elämää.

Irtioton, tai minkä tahansa unelman, rahoituksessa ja toteuttamisessa pätee yksi sääntö: aseta tavoite ja siihen pääseminen elämäsi tärkeysjärjestyksen kärkeen.

Kun laitat kaikki paukut unelman toteuttamiseen, pääset aika pitkälle. Kenties jopa trooppiselle saarelle pötköttämään.

Kirjoittaja on itsensähoitovapaalla Indonesiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.