Pihtiputaan puoluesihteeri

Kokoomus valitsi puoluesihteeriksi haalarimiehen ja sosiaalisen symppiksen. Näin valintaa tehneet kokoomuslaiset ainakin haluavat ajatella.

Janne Pesosella, 37, on hyvä tausta. Hän on varttunut Pihtiputaalla ja käynyt siellä lukion, vaikka syntyjään onkin Liperistä Pohjois-Karjalasta.

Kokoomus hakee uudella puoluesihteerillä kannatukseen uutta vauhtia. Minna Arve toimi puoluesihteerinä vain 1,5 vuotta. Hän oli puheenjohtaja Alexander Stubbin valinta, mutta Pesonen nousee nyt puoluekoneiston valintana. Stubb oli siinä vain muodollisesti mukana.

Pesosesta odotetaan kokoomuksen kenttämiestä. Omien sanojensa mukaan hän ei aio kiertää kenttää vaan olla kentällä. Luultavasti hän myös tökkii osaa uinahtaneista piireistä.

”Hommat isolleen”, on Pesosen slogan ja moni valitsija toivoo sen kuvaavan kokoomuksen tulevaisuutta. Todellisuushan on ollut, että kokoomuksessa kaikki on mennyt vähän pieneksi 3–4 viime vuotta.

Pesonen on taustaltaan sopiva järjestöjyräksi, sillä hän tuntee puolueen toiminnan ja on toiminnan mies. Nuorena häntä pidettiin vilperttinä. Pesonen on ollut toiminnanjohtajana Satakunnassa, välillä Suomen yrittäjissä ja ennen valintaa toiminnanjohtajana Helsingin piirissä. Viime puheenjohtajakamppailussa hän teki töitä Jan Vapaavuoren valinnan eteen.

Janne Pesosen äiti, terveydenhoitaja Eila Pesonen, on Pihtiputaalla tunnettu kunnallispoliitikko. Hän oli keskustalainen kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja pitkäaikainen kirkko- ja kuntavaltuutettu.

Poliittinen ura ei mennyt ihan ilman täräkkää ottelua. Eila Pesonen erosi valtuuston puheenjohtajan paikalta, kun hän koki oman puolueensa keskustan sitä vaatineen. Hän tuki presidentinvaaleissa Sauli Niinistöä (kok.) ja asettui eduskuntavaaleissa pihtiputaalaisen kokoomuslaisen Seppo Kahilaisen taakse.

Antti Pelttari sai jatkon Supon johtajana. Seppo Tiitinen oli legendaarinen suojelupoliisin johtaja (1978–1990). Seppo Nevalan kausi (1996-2007) päättyi nolosta, ja Ilkka Salmi oli välikauden johtaja (2007–2011). Saa nähdä, tuleeko näennäisen rauhallisesta Pelttarista kansallisen turvallisuuspoliisin johtajana aikanaan käsite.

Hallitus harkitsee ravintolassa juodun alkoholin arvolisäveron alentamista 14 prosenttiin. Arvonlisäveron alentamisella haluttaisiin Helsingin Sanomien mukaan lisätä alkoholin käyttöä ravintoloissa.

Jopa on mennyt erikoiseksi Juha Sipilän (kesk.), Alexander Stubbin (kok.) ja Timo Soinin (ps.) hallituksen ajattelu. Alkoholiveron alennukseen siis olisi rahaa, kun mihinkään muuhun ei tunnu olevan. Eikö pikemminkin pitäisi alentaa sivistymisen verottamista kuin alkoholin juontia. Digitaalisten sanomalehtien ja sähköisten kirjojen arvonlisävero on täydet 24 prosenttia.

Vai voittaako viina sivistyksen hallituksen arvomaailmassa?

Entinen paperin nokkamies Jouko Ahonen vaatii Paperiliitolta 180 000 euron korvausta äkkilähdöstään puheenjohtajan paikalta. Ay-liikkeen sisäiset irtisanomisriidat eivät ole ainutlaatuisia. Ei taideta ay-liikkeessäkään toimia niin kuin puhutaan.