Pikkuteknot loistavat taas

Vuosituhannen vaihteessa pienet teknologiayhtiöt villitsivät sijoittajia. Pörssiin tupsahti firmoja, joiden liiketoiminta oli pörssiyhtiöksi hyvin heiveröistä. Sijoittajille tarjoiltiin värikkäitä menestystarinoita, joita silmät pyöreinä kuuntelimme. Me emme aina ymmärtäneet, mitä listautuva yhtiö teki, sillä termit olivat uusia ja näkymät liian hyviä ollakseen totta. Pian opimme, että ne eivät olleetkaan totta.

Sijoittajat harmittelivat salkkuun listautumisen yhteydessä saatujen osakkeiden vähäistä määrää. Osakkeiden hinnoittelulla ei ollut juurikaan merkitystä, koska tavoitteena oli myydä saalis korkeammalla hinnalla eteenpäin. Nousuhuumassa listautuvan yhtiön kannattavuus oli sivuseikka. Naurettavan vanhanaikaista oli ajatella osinkoja.

Listautuminen teki yleensä yhtiön perustajista miljonäärejä. Piensijoittajakin pääsi erittäin hyvin tuottoihin, jos hellitti ahneudestaan ja osasi luopua osakkeista ajoissa. Vuosituhannen vaihde opetti monelle jälkiviisautta.

Olin siellä minäkin

Osallistuin usean pikkuteknon listautumisantiin, enkä aina osannut luopua ajoissa. Vielä tänäkin päivänä minulla on muistona vanhoista ajoista alkuperäisiä, listautumisannista hankittuja Comptelin osakkeita. Joulukuussa 1999 osakkeiden merkintähinta oli 16,50 euroa. Kaikkien aikojen ylin kurssi 28,90 euroa merkittiin tilastoihin neljän kuukauden kuluttua maaliskuussa 2000.

Romahdus oli jyrkkä, sillä syksyllä 2002 mentiin alle euron. Yhtiön osake on leikkinyt rakettia viime vuodet, sillä vuodessa se on antanut sadan prosentin tuoton ja kolmen vuoden aikana 200 prosentin tuoton. Suuretkaan nousuprosentit eivät paranna haavoja, ellei sijoittaja ole halunnut lisätä riskiä aikoinaan pettymyksen tuottaneissa yhtiöissä. Minä olen, sillä viime vuonna hankin lisää tätä turmiollista säästöjensyöjää.

Tilaukset kasvussa

Comptel on saanut lukuisia uusia tilauksia ja rohkaisevaa on, että sen uudet keksinnöt menevät kaupaksi. En minä edelleenkään ymmärrä, mitä sen tuotteilla tehdään, mutta pahuksen hienot nimet niillä on. Toinen tilauskantaansa kasvattava yhtiö on Teleste, jonka videovalvonnan palvelut kelpaavat asiakkaille. Senkin osakekurssi on kaukana kaikkien aikojen huipuista, sillä sen pitäisi lähes kuusinkertaistua, jotta sihijuomapullo avautuisi.

Comptelin ja Telesten viime aikojen kurssinousuun on varmasti vaikuttanut, että niiden arvellaan kelpaavan osaksi isompaa kansainvälistä toimijaa. Tietoturvayhtiö Stonesoft jo kelpasi jenkeille ja Elektrobitin autoyksikkö siirtyy saksalaisomistukseen.

Revenion juuret ovat syvällä teknokuplan syövereissä ja sen edeltäjä Done Solution kuopaisi alimman noteerauksensa 70 senttiä vuoden 2004 lopulla. Muistan Donen pilkattuna teknoyhtiönä ja kesti kauan, ennen kuin uskoin sen osaavan luoda nahkansa. Revenion keskittyminen silmänpainemittareihin ja osteoporoosin seulontaan on kannattanut.

Sen kaikkien aikojen ylin noteeraus on nykyaikaa, sillä maaliskuussa se kävi liki 25 eurossa. Myös sen arvellaan kiinnostavan ulkomaisia terveysjättejä.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.