Pilli soikoon

Se oli arvattavissa. Vaikka kuinka on jaettu rasittavalla taustamusiikilla varustettua dvd:ta, ja vaikka kuinka on jauhettu kyllästymiseen saakka uusista sääntötulkinnoista, niin eihän se perille mennyt. Kahvaa yritettiin työntää kaverin kainaloon entiseen malliin ja pilli soi. SM-liigan avauskierrokset ovat olleen pelkkää erikoistilannepelaamista. Mutta hyvä niin. Jos mailalla ronkkiminen todella aiotaan karsia, niin sitten jäähyllä istutaan vaikka toista tuntia per 60-minuuttinen, jos otteet sitä edellyttävät.

Tuomareita harvemmin tulee kehuttua, mutta nyt on sen paikka. Linja on ollut joka ottelussa ryhdikäs eikä kiekolliseen pelaajaan ole sopinut mailalla koskea. Kiekottoman pelaajan estäminen, eritoten kärkikarvaajan blokkaaminen onkin sitten jo toinen tarina. Lisäksi pelin "takana" tapahtuu paljon asioita, joita yksi päätuomari ei yksinkertaisesti näe. Kahteen rahkeet eivät toistaiseksi riitä. Suomi-kiekko ei ole vieläkään toipunut vuosituhannen alussa tapahtuneesta liigatuomareiden joukkoeläköitymisestä. SM-liigan tuleva toimitusjohtaja J-P Vuorinenkin myönsi tällä sivustolla, että asialle täytyy tehdä jotain.

Jos kahvauksen karsiminen onkin hyvä juttu, on uusvanha kiekko katsomoon -sääntö sen sijaan täysin järjetön. Hippoksen liiga-avauksessa JYP-KalPa pilli soi tämän älyttömyyden vuoksi kolme kertaa. Kyse on siis säännöstä, jonka mukaan kenttäpelaajan suoraan katsomoon lyömästä kiekosta seuraa automaattisesti kahden minuutin istunto. Sääntöä kokeiltiin liigassa muutama vuosi sitten, mutta siitä luovuttiin silloin kesken kauden. Kiekko katsomoon -jäähyjä tuli jatkuvasti, ja ne rikkoivat peliä aivan turhaan. Säännön paluun takana on kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF, joka keksi ottaa pilipalipykälän sääntökokoelmaansa. Ja Suomessahan IIHF:n tahtoa totellaan tunnetusti enempiä mukisematta.

Mainittakoon tuomareista vielä sen verran, että lauantaina saatiin päätuomareiden joukkoon toinenkin jyväskyläläinen kokeneen Jyri Rönnin seuraksi. Marraskuussa 26 vuotta täyttävä Tatu Savolainen vihelsi KalPa-Ilves -ottelun. Tatun saldo oli muuten 13 kaksiminuuttista, joka on selvästi pienin jäähymäärä kahden ensimmäisen SM-liigakierroksen aikana.

-Tuomarilinja oli ihan ok, ei mitään valittamista, luonnehti Ilves-kippari Raipe Helminen keltanokkatuomarin viheltelyjä Ilveksen kotisivuilla.

Kylkiäisiksi maalintekijä?

JYP:n murheenkryyni on ollut jälleen se wanha tuttu: maalinteko. KalPaa vastaan kiekko ei mennyt reppuun kirveelläkään, vaikka paikkoja siunaantui liukuhihnalta. HPK-ottelussa ei ollut sitten enää kovin paljon paikkojakaan. JYP on ollut juuri sellainen kuin ennakoitiin: maalivahti on tulikuuma ja puolustus pitävä, mutta sitten...

Potentiaalia maalintekoon JYP:llä on, mutta sellainen tomaschlubnamainen tappajan vaisto ukoilta puuttuu. Myöskään ristokurkismaista tappajan vaistoa ei ole tällä hetkellä yhdelläkään JYP-hyökkääjällä. Huimia kiinteistökauppoja yhtiökumppaninsa Esa Polaksen kanssa viime aikoina tehnyt JYP-pomo Jukka Seppänen voisi seuraavaksi kaapata New Jerseyn Continental Airlines Arenan. Sen nurkasta saattaisi löytyä muuan Tuomas Pihlman. Ehkäpä "Pilestä" olisi apua tässä ongelmassa? Sitä paitsi, Devils muuttaa pian uuteen halliin, joten vanhan voisi saada sopuhintaan. Pihlmanin hinnasta en tiedä...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.