Pimeyden ja valon taistelua

Norjalainen terroristi Anders Behring Breivik on monista ajatuksistaan velkaa Yhdysvaltain kristilliselle äärioikeistolle. Mutta niin on ollut moni muukin aina Yhdysvaltain korkeinta johtoa myöten.

Laajassa "manifestissaan" joukkomurhaaja julistaa sodan Länsi-Euroopan "kulttuurista marxilaisuutta ja monikulttuurista eliittiä" vastaan "kulttuurisen itsemurhan" vaihtoehtona. Hänestä kristinusko on ainoa kulttuurinen pohja, joka voi yhdistää eurooppalaiset muslimien "kolmannen maastakarkotuksen" aikana.

Kaikki tämä, hyvän ja pahan taistelu, suuri salaliitto ja lopun aikojen lopullinen ratkaisu on jo vuosikymmeniä toistunut amerikkalaisessa oikeistokristillisessä kirjallisuudessa. Varsinkin salaliittoteoriat ovat suosittuja, sillä niistä avautuu manikealainen näkökulma hyvän ja pahan, pimeyden ja valon taisteluun.

VUONNA 1970 teoksensa Kristuksen ja Antikristuksen lopun aikojen taistelusta julkaissut Harold Lee Lindsey vaikutti presidentti Ronald Reaganiin niin vahvasti että nousi presidentin Lähi-idän asioiden neuvonantajaksi. Apulaisopetusministerinä toimi Gary Lee Bauer, niin ikään yksi kristillisen oikeiston merkittävistä hahmoista edelleenkin. Reaganin puheet Neuvostoliitosta "pahan valtakuntana" olivat lainaa kristityltä oikeistolta.

Tim LaHayen ja Jerry B. Jenkinsin lopun ajan Left Behind -romaanisarjassa Antikristuksen maailmanlaajuisen salaliiton kulissina on YK. Sarja torjuu avoimen demokraattisen keskustelun ja suorastaan halveksii sitä. Murhakin kelpaa aseeksi perusvoimien taistelussa, jossa demokraattisilla instituutioilla ei ole mitään virkaa. Tavoiteltu tuhatvuotinen valtakunta on totalitaarinen teokratia.

Vuonna 1980 ilmestyneessä kirjassaan LaHaye kertoo "maallisen humanistieliitin" vallanneen koko amerikkalaisen yhteiskunnan viestimistä hallitukseen ja opetuslaitokseen. Se on hänen mielestään vakavin Yhdysvaltoihin koko historiansa aikana kohdistunut uhka: amerikkalaiset ovat keskellä uskonsotaa, jossa on taisteltava aggressiivisesti maallista humanismia vastaan.

Kielikuvia hyvän ja pahan taistelusta, "pahan akselista" ja "pahasta keskuudessamme" viljeli varsinkin presidentti George W. Bush, jonka maailmankuva oli lähellä militanttien evankelisten kristittyjen apokalyptista ja messiaanista ajattelua pian huipentuvasta hyvän ja pahan taistelusta.

Bushista kirjan tehneen toimittaja Bob Woodwardin mukaan "presidentti muotoili tehtävänsä itselleen ja maalleen Jumalan kaikenkattavan suunnitelman suuren vision mukaisesti". Bush oli enemmän vastuussa Jumalalleen kuin kansalleen. "Minä en mielestäni ole selitysvelvollinen kenellekään", presidentti kuvasi asemaansa Woodwardille.

SEN SIJAAN nykyinen presidentti Barack Obama on toista maata, aivan sananmukaisesti. New Jerseyn republikaanien keskuudessa tehdyssä kyselyssä 15 prosenttia ja vastaajista epäili ja 14 prosenttia oli jopa varmoja, että presidentti on paitsi salaa "väärän profeetan" uskoa tunnustava muslimi myös itse asiassa Antikristus.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

”Totuus astuu vallan alle, vääntyy ja katkeaa”

Hevosurheilu on sitkeiden ihmisten laji

Sademetsäpalot uhkaavat koko maapalloa

Tällänenon Viipuri.

Kolumni: Wowittajan paluu

WoWittajan odotettu paluu

Kolumni: Kuka tekisi fiktio-Docventuresin?

Kolumni: Typerät ideat ovat uusiutuva luonnonvara

Kolumni: Aasialaiset uskovat yksilön vastuuseen

Kolumni: Trump mokasi mahdollisuutensa napapiirillä turvauduttuaan tyypilliseen pikkumaisuuteensa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.