Piraattipuolue haluaa pitää huolen siitä, että artisti maksaa aina

Ruotsalaisen tiedostojenjakopalvelun The Pirate Bayn vanavedessä syntynyt sikäläinen Piratpartiet-puolue sai juuri yhden edustajansa EU-parlamenttiin, kiitos äskettäisen oikeudenkäynnin tuoman julkisuuden. Siinähän The Pirate Bayn toiminta linjattiin oikeudessa laittomaksi.

Suomalainen vastaava organisaatio, Piraattipuolue, ei ole vielä päässyt eduskuntaan asti, mutta Arkadianmäen suuntaan on suomipiraattienkin laivan keulamasto asetettu.

Suomen Piraattipuolue kamppailee ilmaisen nettilataamisen sallimisen lisäksi muun muassa tekijänoikeutta vastaan. Nykyisin se kestää 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Piraattipuolue haluaa lyhentää tämän ajan viiteen, maksimissaan kymmeneen vuoteen julkaisuhetkestä.

NÄIN KUULEMMA SAATAISIIN uutta bisnestä, kun syntyisi pienkustantajia, jotka erikoistuisivat tällaisten vapautuneiden teosten uudelleenjulkaisutoimintaan. Samalla estettäisiin taiteen katoaminen tekijänoikeuden mustaan aukkoon ja pidettäisiin kulttuuri kaikkien saatavilla.

Kuinka jaloa.

Piraattipuolue ja "tekijänoikeusmafiaa" internetin keskustelupalstoilla äänekkäästi kiroavat warettajanörtit kusevat kuitenkin oikeasti vain tekijäportaan kintuille.

Näiden imbesillien viesti on siis levy-yhtiöille ja ennen kaikkea muusikoille tämä:

Tehkää jatkossakin meille musiikkia, mutta laittakaa se ilmaiseksi jakoon. Levyjen ostaminen on niin yhdeksänkymmentälukua. Tekijänoikeus on sekin ihan old schoolia.

KAIKKI MIKÄ ON SINUN, ON MINUN ja kaikki mikä on minun, on minun. Tällaiselle filosofialle on nimikin. Itänaapurin kansalaisilla on tästä aatesuunnasta kovia kokemuksia.

Piraattipuolue saa puolestani selitellä internet-sivuillaan ummet ja lammet, miksi tekijänoikeus on hanurista ja miksi musiikin vapaa levittäminen ja lataaminen on niin fantsua.

Se ainoa oikea perustelu on kuitenkin halu saada kaikki ilmaiseksi. Ihmiset ovat tottuneet lataamaan kaiken vapaasti netistä, joten artistien ja levy-yhtiöiden on vain paras mukautua.

Eli musiikin pitää olla ilmaista, koska sitä on nykyisin niin helppo levittää. Loistava argumentti!

Piraattipuolue käytännössä diskriminoi musiikintekijän oikeuden tienata työllään. Muistutettakoon, että valtaosa suomalaisista musiikkilehtien sivuilla paistattelevista bändeistä ja artisteista joutuu käymään musisoinnin ohessa niin sanotuissa oikeissa töissä. Musiikillaan itsensä elättävät jounihynyset, samuliputrot, ismoalangot ja maijavilkkumaat ovat kuitenkin kohtalaisen pieni vähemmistö.

Artisti maksaa aina. Nyt tätä teesiä ajamaan on syntynyt ihan oikeaa puolue. Häpeäisitte, mokomatkin loiset.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen verkkotuottaja. Palsta jää kesätauolle ja palaa asiaan syssymmällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.