Pirkanmaan houkutus

Jämsä on vanhaa Hämettä. Tämä pulpahtelee esiin silloin tällöin lähinnä henkisesti, mutta konkretiaa ovat Pirkanmaan rajakuntien Kuoreveden ja puolikkaan Längelmäen liitos Jämsään. Tuoreempaa käytännönläheisyyttä ovat keskustelut sairaanhoitopiirin vaihdosta.

Jämsä ja Kuhmoinen halusivat jo sairaanhoidon erityisvastuualueen vaihtamista Kuopiosta Tampereelle, mutta Keski-Suomen sairaanhoitopiiri valitsi maakunnan muiden kuntien tuella erityisvastuualueeksi Kuopion yliopistosairaalan.

Nyt on kaikessa hiljaisuudessa aloitettu keskustelut sairaanhoitopiirin vaihtamisesta Pirkanmaalle. Virkamiehet eivät pukahda sen enempää, ennen kuin luottamushenkilöt pääsevät paneutumaan aiheeseen ensi kuussa. Jämsä ja Kuhmoinen ostavat jo nyt joitakin erityispalveluita Tampereen yliopistosairaalasta.

KESKUSTELUISSA selviävät mahdollisen vaihtamisen edut ja haitat. Taustalla on jo valmiiksi mielenkiintoisia kuvioita.

Jämsälle on tärkeää oman Jokilaakson sairaalan säilyminen. Se oli keskeisin syy toimintojen osittaiseen ulkoistamiseen Jokilaakson Terveys Oy:lle. Vähemmistöosakkaana yhtiössä on Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, mutta sen nykyjohto ei tunnu olevan kovin innoissaan uudesta toimijasta.

Esimerkiksi sairaanhoitopiirin lausunnoissa Jokilaakson niin sanotussa sappileikkauskohussa oli ylilyönnin makua, vaikka tuskin komplikaatiot tuntemattomia ovat keskussairaalassakaan.

Jos Jyväskylän uuden jättikeskussairaalan rakentaminen toteutuu ennakoidussa laajuudessa, Jokilaakson sairaalaa tuskin tarvitaan saati halutaan sen yhteistyökumppaniksi. Uuden sairaalan maksajiksi Jämsä ja maakunnan kunnat kyllä kelpaavat. Silloin Jokilaakson sairaalan tulevaisuus on entistä enemmän yksityisen toimijan varassa. Tulee entistä houkuttelevammaksi tähyillä uutta emokumppania Tampereelta.

Pirkanmaan puolella Mäntän sairaalan toiminta näyttää olevan hiipumisen tiellä, mikä vahvistaisi Jokilaakson sairaalan asemaa. Keski-Suomea suuremmalla Pirkanmaalla saattaisi muutenkin olla paremmin elintilaa aluesairaaloille.

Mutta mitä muutos merkitsisi yksityiselle kuntalaiselle? Vajaan kolmen vuoden kuluttua erikoissairaanhoidon hoitopaikan voi valita Suomen kaikista terveyskeskuksista ja erikoissairaanhoidon yksiköistä. Moni varmaan kallistuu Jyväskylään jo lyhyempien etäisyyksien vuosiksi. Mutta nyky-Jämsässä etäisyydet vaihtelevat. Länkipohjasta, Hallista ja Kuhmoisistakin katsoen Tampere on lähempänä ja siellä on muutenkin totuttu asioimaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Jämsän aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.